toast - explicat in DEX



toast (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
TOÁST, toasturi, s. n. Urare făcută la o masă în cinstea unei persoane sau a unui eveniment, însoțită de ridicarea paharului; scurt discurs ținut cu acest prilej. – Din fr. toast.

toast (Dicționar de neologisme, 1986)
TOÁST s.n. Scurt discurs ocazional, improvizat, rostit la o masă în cinstea unei persoane sau a unui eveniment; închinare în sănătatea cuiva. [Pron. to-ast și tost, pl. -turi, -te. / < engl., fr. toast].

toast (Marele dicționar de neologisme, 2000)
TOAST s. n. 1. scurt discurs ocazional, improvizat, rostit la o masă în cinstea unei persoane sau a unui eveniment; închinare în sănătatea cuiva. 2. felie de pâine prăjită cu unt. (< fr. toast)

toast (Dicționaru limbii românești, 1939)
*toást (oa 2 silabe) n., pl. urĭ și e (fr. toste și toast, d. engl. toast, pron. tost, care vine d. lat. tostus, „prăjit”, fiind-că cel care închina în sănătatea altuĭa obișnuĭa să moaĭe în pahar și o bucățică de pîne [!] prăjită orĭ pesmet). Închinare, pahar băut în sănătatea cuĭva: a ridica un toast.

toast (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
toast s. n., pl. toásturi (toas-)

toast (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
toast n. 1. propunere de a bea în sănătatea cuiva; 2. discurs rostit la acea ocaziune: glasul său puternic acest toast închină AL.

toast (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
TOÁST, toasturi, s. n. Urare făcută la o masă în cinstea unei persoane sau a unui eveniment, însoțită de ridicarea paharului; scurt discurs ținut cu acest prilej. — Din fr. toast.

Alte cuvinte din DEX

TOARTA TOARCERE TOARCE « »TOASTA TOASTER TOATA