patrician - explicat in DEX



patrician (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
PATRICIÁN, -Ă, patricieni, -e, subst. 1. S. m. și f. (În Roma antică) Membru al comunității gentilice, iar mai târziu al aristocrației gentilice, care se bucura de toate drepturile și privilegiile; patriciu (2); p. gener. nobil, senior, aristocrat. ♦ (Adjectival) Care aparține patricienilor (1), privitor la patricieni, de patricieni; p. gener. de origine nobilă, aristocratică; cu purtări, gesturi etc. distinse. 2. S. m. Cârnat preparat din carne de vită tocată, cu condimente, care se consumă fript pe grătar. [Pr.: -ci-an] – Din fr. patricien.

patrician (Dicționar de neologisme, 1986)
PATRICIÁN, -Ă s.m. și f. Membru al clasei dominante din vechea Romă, care deținea pământurile obștești și monopolul funcțiilor sacerdotale și politice, bucurându-se de toate privilegiile. ♦ Nobil, senior. // adj. Care aparține patricienilor. ♦ De origine nobilă; rafinat. ♦ Mândru, îngâmfat. [Pron. -ci-an, pl. -ieni, -iene. / cf. fr. patricien].

patrician (Dicționar de neologisme, 1986)
PATRICIÁN s.m. Cârnat din carne de vită. [Pron. -ci-an, pl. -ieni. / < fr. patricien].

patrician (Marele dicționar de neologisme, 2000)
PATRICIÁN, -Ă I. s. m. f. 1. membru al aristocrației din Roma antică, deținând pământurile obștești și bucurându-se de toate privilegiile. 2. nobil, aristocrat. II. s. m. cârnat din carne de vită. III. adj. care aparține patricienilor (I). ◊ de origine nobilă; rafinat. (< fr. patricien)

patrician (Dicționarul etimologic român, 1958-1966)
patricián (patriciéni), s. m.1. Aristocrat roman. – 2. Un fel de cîrnat. Fr. patricien.

patrician (Dicționaru limbii românești, 1939)
*patricián, -ă adj., pl. enĭ, ene (fr. patricien, d. lat. patricius, nobil, pater, tată). La vechiĭ Romanĭ și Italienĭ, nobil, de nobil: un consul patrician, o adunare patriciană. S. m. și f. Nobil: patricieniĭ și plebeiĭ. S. m. Un fel de cîrnaț maĭ mare care se mănîncă fript.

patrician (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
patricián (pa-tri-ci-an) s. m., pl. patriciéni (-ci-eni)

patrician (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
patrician a. se zicea la Roma de ordinul cetățenilor cari ocupau primul rang în Stat. ║ m. 1. cel ce era de condițiune patriciană sau nobilă; 2. nobil, mai ales în Veneția. ║ fam. cârnat umplut, în formă de potcoavă.

patrician (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
PATRICIÁN, -Ă, patricieni, -e, s. m., s. f. 1. S. m. și f. (în Roma antică) Membru al comunității gentilice, iar mai târziu al aristocrației gentilice, care se bucura de toate drepturile și privilegiile; patriciu (2); p. gener. nobil, senior, aristocrat. ♦ (Adjectival) Care aparține patricienilor (1), privitor la patricieni, de patricieni; p. gener. de origine nobilă, aristocratică; cu purtări, gesturi etc. distinse. 2. S. m. Cârnat preparat din came de vită tocată, cu condimente, care se consumă fript pe grătar. [Pr.: -ci-an] — Din fr. patricien.