mendelism - explicat in DEX



mendelism (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
MENDELÍSM s. n. Concepție care susține că transmiterea caracterelor ereditare se face potrivit legilor dominației, segregării și combinării independente a caracterelor. – Din fr. mendélisme.

mendelism (Dicționar de neologisme, 1986)
MENDELÍSM s.n. Concepție referitoare la transmiterea ereditară a caracterelor, care are la bază legile formulate de Mendel în 1865 și care a stat la baza teoriei cromozomice a eredității. [< fr. mendélisme, cf. Mendel – biolog austriac].

mendelism (Marele dicționar de neologisme, 2000)
MENDELÍSM s. n. concepție biologică potrivit căreia transmiterea caracterelor ereditare se face după anumite legi fixe, independent de acțiunea și influența mediului exterior asupra organismului. (< fr. mendélisme)

mendelism (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
MENDELÍSM (‹ fr. {i}; {s} n. pr. Mendel) s. n. (BIOL.) Concepție referitoare la transmiterea ereditară a caracterelor, care are la bază legile formulate de Mendel în 1865; legea purității gameților (v. puritate) și legea segregării independente a perechilor de caractere (v. segregare). M. stă la baza teoriei cromozomiale a eredității (formulată de Th.H. Morgan), valabilitatea și larga lui aplicabilitate fiind atestate de numeroase experiențe și de numeroși cercetători contemporani.

mendelism (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
mendelísm s. n.