cazuar - explicat in DEX



cazuar (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
CAZUÁR, cazuari, s. m. Gen de păsări mari din Oceania, asemănătoare cu struțul, cu o creastă cornoasă pe frunte și cu pene negre întrebuințate ca podoabă (Casuarius casuarius). [Pr.: -zu-ar] – Din fr. casoar, it. casuario.

cazuar (Dicționar de neologisme, 1986)
CAZUÁR s.m. Pasăre asemănătoare struțului, care trăiește în pădurile tropicale din Oceania. [Pron. -zu-ar, var. casuar s.m. / < it. casuario, cf. fr. casoar < cuv. malaiez].

cazuar (Marele dicționar de neologisme, 2000)
CAZUÁR s. m. pasăre alergătoare din Australia și Noua Guinee, asemănătoare struțului. (< it. casuario, fr. casoar)

cazuar (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
CAZUAR (‹ fr., germ.) s. m. Gen de păsări acarenate, răspândite în Australia, ins. Noua Guinee, de c. 160 cm, bune înotătoare și alergătoare, cu corpul turtit lateral, picioare scurte și puternice, terminate cu trei degete și capul acoperit cu o cască cornoasă (Casaurius). ♦ C. australian = pasăre mare (1,65 m), din pădurile Australiei de Nord, solitară, cu penaj negru ca tăciunele și formații cornoase, roșii-violacee, pe cap și pe gît; atinge 50 km /h în alergare (Causarius causarius).

cazuar (Dicționarul limbii române moderne, 1958 (cu ortografie modificată conform normelor din 1993))
CAZUÁR, cazuari, s. m. Pasăre din Oceania, asemănătoare cu struțul, ale cărei pene se întrebuințează ca podoabă (Casuarius galeatus). [Pr.: -zu-ar] – Fr. casoar.

cazuar (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
cazuár (-zu-ar) s. m., pl. cazuári

cazuar (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
CAZUÁR, cazuari, s. m. Gen de păsări mari din Oceania, asemănătoare cu struțul, cu o creastă cornoasă pe frunte și cu pene negre întrebuințate ca podoabă (Casuarius casuarius). [Pr.: -zu-ar] — Din fr. casoar, it. casuario.