zbilț - explicat in DEX



zbilț (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
ZBILȚ, zbilțuri, s. n. 1. Laț de sârmă cu care hingherii prind câinii vagabonzi. 2. Unealtă formată dintr-un cârlig fixat de o coadă de lemn, cu care se trag afară din apă peștii mari. – Et. nec.

zbilț (Dicționarul etimologic român, 1958-1966)
ZBILȚ, zbílțuri, s. n. ~ (creație onomatopeică, care presupune ideea unei mișcări dezordonate ca cea a unei păsări sau a unui animal care se zbate pentru a se elibera dintr-o cursă; relația semantică este aceeași ca a interj. smâc cu subst. smâc = laț; pentru explicarea fonetică a interj. imitative *bâlț sau *bilț, cf. bâț, zgâlț, (go)gâlț, hâlț(a), etc.; unica explicație a etimologiei acestui cuvânt care s-a încercat să se facă până acum (din magh. bélc = cocean) este puțin probabilă)

zbilț (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
zbilț s. n., pl. zbílțuri

zbilț (Dicționarul limbii române moderne, 1958 (cu ortografie modificată conform normelor din 1993))
ZBILȚ, zbilțuri, s. n. 1. Laț de sârmă cu care hingherii prind câinii vagabonzi. 2. Unealtă formată dintr-un cârlig special fixat de o coadă de lemn, cu care se apucă și se trag afară din apă peștii mari, după ce au fost prinși.

zbilț (Dicționaru limbii românești, 1939)
zbilț, V. bilț.

zbilț (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
ZBILȚ, zbilțuri, s. n. 1. Laț de sârmă cu care hingherii prind câinii vagabonzi. 2. Unealtă formată dintr-un cârlig fixat de o coadă de lemn, cu care se trag afară din apă peștii mari. — Et. nec.

Alte cuvinte din DEX

ZBIHUIT ZBIHUIALA ZBIHUI « »ZBILT ZBILTUI ZBIR