trecere - explicat in DEX



trecere (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
TRÉCERE, treceri, s. f. 1. Faptul de a (se) trece.Loc. adv. În trecere = în treacăt, în fugă; fugitiv. ♦ (Concr.) Loc pe unde se poate trece. ♦ (Concr.) Construcție amenajată într-un anumit loc pentru a permite trecerea (1) unui vehicul peste un obstacol. ◊ Trecere de nivel = loc de intersecție la același nivel între o cale ferată și o șosea. 2. Fig. Considerație sau autoritate de care se bucură (și de care se folosește) cineva; influență. ◊ Expr. A avea trecere = a) a fi luat în seamă, a fi prețuit; b) (despre mărfuri) a avea căutare, a fi cerut, a se vinde ușor. – V. trece.

trecere (Dicționar de argou al limbii române, 2007)
trecere, treceri s. f. (tox.) acțiune de contrabandă.

trecere (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
trécere s. f., g.-d. art. trécerii; pl. tréceri

trecere (Dicționaru limbii românești, 1939)
trécere f. Acțiunea de a trece: trecerea Dunăriĭ (așa se numește și o medalie militară românească în amintirea treceriĭ Dunăriĭ de către Românĭ în războĭu de la 1877). Transițiune [!]: trecerea de la o ideĭe la alta. Influență, vază: om cu mare (saŭ multă) trecere. Trecere cu vederea, omisiune, nebăgare în samă [!]. Trecere supt [!] tăcere, preterițiune.

trecere (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
trecere f. 1. acțiunea de a trece: trecerea Dunării; trecerea Dunării, medalie militară creată cu ocaziunea trecerii Dunării de armata română în răsboiul din 1877; 2. tranzițiune; 3. expirare: trecerea termenului; 4. vânzare multă: marfa are trecere; 5. fig. influență: are multă trecere.

trecere (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
TRECÉRE, treceri, s. f. 1. Faptul de a (se) trece. ◊ Loc. adv. În trecere = în treacăt, în fugă; fugitiv. ♦ (Concr.) Loc pe unde se poate trece. ♦ (Concr.) Construcție amenajată într-un anumit loc pentru a permite trecerea (1) unui vehicul peste un obstacol. Trecere de nivel = Ioc de intersecție la același nivel între o cale ferată și o șosea. 2. Fig. Considerație sau autoritate de care se bucură (și de care se folosește) cineva; influență. ◊ Expr. A avea trecere = a) a fi luat în seamă, a fi prețuit; b) (despre mărfuri) a avea căutare, a fi cerut, a se vinde ușor. — V. trece.

Alte cuvinte din DEX

TRECENTO TRECENTIST TRECE « »TRECUT TREFILA TREFILARE