tartric - explicat in DEX



tartric (Dicționarul limbii române moderne, 1958 (cu ortografie modificată conform normelor din 1993))
TÁRTRIC adj.m. (În expr.) Acid tartric = acid organic cristalizat, care se găsește în fructe, mai ales în mustul de struguri, și care se întrebuințează în industria alimentară, în medicină etc. – Fr. tartrique.

tartric (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
TÁRTRIC adj. (În sintagma) Acid tartric = acid organic cristalizat, cu gust acru, solubil în apă, care se găsește în fructe, mai ales în mustul de struguri, și care se întrebuințează în industria alimentară, în vopsitoria textilă, în medicină etc.; sare de lămâie. – Din fr. tartrique.

tartric (Dicționar de neologisme, 1986)
TÁRTRIC adj.m. Acid tartric = acid organic cristalizat, solubil în apă, care se extrage din tartrul de vin. [< fr. tartrique].

tartric (Marele dicționar de neologisme, 2000)
TÁRTRIC adj. acid ~ = acid organic cristalizat, solubil în apă, din tartrul de vin, folosit în industria alimentară și textilă, în medicină etc. (< fr. tartrique)

tartric (Dicționaru limbii românești, 1939)
*tártric, -ă adj. (d. tartru). Chim. Acid tartric, extras din drojdia de vin. Se cristalizează în prizme marĭ, solubile în apă și se topește la 135°.

tartric (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
tártric adj. m., pl. tártrici

tartric (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
tartric a. se zice de un acid extras din tartrul de vin.

tartric (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
TÁRTRIC adj. (În sintagma) Acid tartric = acid organic cristalizat, cu gust acru, solubil în apă, care se găsește în fructe, mai ales în mustul de struguri, și care se folosește în industria alimentară, în vopsitoria textilă, în medicină etc.; sare de lămâie. — Din fr. tartrique.

Alte cuvinte din DEX

TARTRAT TARTRAJ TARTORITA « »TARTROS TARTRU TARTUF