sporadic - explicat in DEX



sporadic (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
SPORÁDIC, -Ă, sporadici, -ce, adj. (Adesea adverbial) Care apare, care se manifestă pe ici, pe colo sau din când în când; lipsit de continuitate; distanțat, rar; împrăștiat, dispersat, răzleț, izolat; întâmplător. – Din fr. sporadique.

sporadic (Dicționar de neologisme, 1986)
SPORÁDIC, -Ă adj. (adesea adv.) Care apare ici și colo, din când în când; răzleț, dispersat, întâmplător. [< fr. sporadique, cf. gr. sporadikos].

sporadic (Marele dicționar de neologisme, 2000)
SPORÁDIC, -Ă adj. (și adv.) care apare ici și colo, din când în când; răzleț, dispersat. (< fr. sporadique)

sporadic (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
sporádic adj. m., pl. sporádici; f. sporádică, pl. sporádice

sporadic (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
sporadic a. se zice de boalele cari atacă ici-colea indivizi izolați, în opozițiune cu endemic, local, și cu epidemic, subit.

sporadic (Dicționaru limbii românești, 1939)
*sporádic, -ă adj. (vgr. sporadikós, diseminat, d. speiro, semăn, de unde vine și spóros, sămînță. V. spor 2). Care se arată pe icĭ pe colo, diseminat, împrăștiat: manifestațiunĭ sporadice. Boale sporadice, care nu-s epidemice, cĭ lovesc numaĭ cîte un individ icĭ și colo: în India holera există continuŭ în stare sporadică. Adv. În mod sporadic: a se arăta sporadic.

sporadic (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
SPORÁDIC, -Ă, sporadici, -ce, adj. (Adesea adverbial) Care apare, care se manifestă pe ici, pe colo sau din când în când; lipsit de continuitate; distanțat, rar; împrăștiat, dispersat, răzleț, izolat; întâmplător. — Din fr. sporadique.