scutec (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)SCÚTEC, scutece, s. n. Bucată de pânză, de flanelă, de pichet etc., de obicei dreptunghiulară, cu care se înfașă sugarii. –
Cf. bg. skutak.scutec (Dicționarul etimologic român, 1958-1966)scútec (-ce), s. n. – Cîrpă, pelincă. –
Mr. scutic „dimie”. Origine îndoielnică. Ar putea fi, cum se presupune în general,
sl. skutŭ „poală, fustă, partea din față a unui veșmînt femeiesc” (Miklosich,
Slaw. Elem., 45; Cihac, II, 335; Tiktin; Conev 83),
cf. sb.,
cr. skut, rus. skutatĭ „a înfășura”,
alb. skutinë „îmbrăcăminte”,
ngr. σϰουτί „îmbrăcăminte”; dar rezultatul din
rom. nu se explică formal, fiindcă
-ec nu este
suf. productiv în
rom. (
bg. skuták, citat de Candrea nu se potrivește fonetic cu cel
rom.). Forma se potrivește mai bine
lat. scuticum, scutica, folosit în epoca clasică cu sensul de „bici din piele” (
cf. San Isidoro, V, 27, 15; Plummer, II, 26), și care s-a confundat, desigur, cu urmașii lui
cutis, cf. lat. cutica „pieliță unui fruct, coajă”, de unde
it. cotica, calabr. cútica (Battisti, II, 1147). Pornind de la *
scuticum „curea de piele” sau „piele”, s-ar putea explica și cuvîntul
rom.; pentru trecerea semantică de la ideea de „piele” la cea de „țesătură”,
cf. scoarță și pentru
der. tosc. scoticare „a se jupui”.
scutec (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)scútec s. n.,
pl. scútecescutec (Dicționaru limbii românești, 1939)scútec (vest) și
scútic (est) n., pl.
e (pol.
skutek efect. ceh.
skutek, acțiune, d. vsl.
skutŭ, învălitoare, pulpană, canaf, d. got.
skauts, ngerm.
schooss, pulpană; bg. srb.
skut, pulpană; ngr.
skutt, haină). Pelincă, cearșaf mic în care se învălesc prunciĭ.
Fig. În scutice, în prima fază, în copilărie.
scutec (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)scutec n. bucată pătrată de flanelă sau de pichet de înfășat pruncii. [Tras din
scutì].
scutec (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)SCUTEC, scutece, s. n. Bucată de pânză, de flanelă, de pichet etc., de obicei dreptunghiulară, cu care se înfașă sugarii. —
Cf. bg. s k u t a k.