revoluțiune - explicat in DEX



revoluțiune (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
REVOLUȚIÚNE s. f. v. revoluție.

revoluțiune (Dicționaru limbii românești, 1939)
*revoluțiúne f. (lat. revolutio, -ónis, d. revólvere, -lútum, a învîrti înapoĭ; fr. révolution. V. boltă, circum- și e-voluțiune). Astr. Învîrtire în prejuru [!] altuĭ corp, mișcare circulară completă: revoluțiunea pămîntuluĭ în prejuru soareluĭ se face în 365 de zile și vre-o 6 ore. Geol. Mare surpătură saŭ schimbare în scoarța pămîntuluĭ. Geom. Mișcare presupusă a unuĭ plan în prejuru uneĭ laturĭ a luĭ p. a produce un solid. Mec. Rotațiune, învîrtire în prejuru osiiĭ. Fig. Mare schimbare în spirite, în lucrurĭ: revoluțiune în arte. Mare răscoală,mare rebeliune, mare revoltă, sculare cu armele: revoluțiunĭ aŭ fost: în Anglia la 1688, în Francia la 1789 (numită și marea revoluțiune) și la 1848, în Ardeal la 1784 (supt [!] Horea) și la 1848 (supt Avram Iancu), în România la 1821 (zavera) și la 1848. – Ob. revoluție (după rus. revolĭúciĭa).

revoluțiune (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
revoluți(un)e f. 1. mișcare circulară completă: Pământul își face revoluțiunea sa în jurul soarelui în 365 de zile și 6 ore; 2. se zice de schimbările geologice ale globului; 3. schimbare bruscă în arte, în opiniuni, în afacerile lumii; 4. se zice în special de o schimbare violentă în guvernul sau așezămintele unui Stat. V. Nume proprii.

revoluțiune (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
Revoluțiune f. Revoluțiunile cele mai cunoscute: Revoluțiunea engleză, începută în 1642, marcată prin execuțiunea lui Carol I (1649) și care aduse alungarea definitivă a Stuarților (1688) și așezarea primului rege constituțional în persoana lui Guilom III; Revoluțiunea ardeleană din 1783, sub Horia și Cloșca, pentru desființarea iobăgiei: după ce fu înecată în sânge, șerbirea se desființă în principiu de Iosif II în 1785; Revoluțiunea franceză din 1789, transformare completă a instituțiunilor Franței: monarhia absolută fu înlocuită cu un regim reprezentativ, privilegiile fură desființate, egalitatea civilă și politică stabilită în principiu; Revoluțiunea din 1821, V. Zavera; Revoluțiunea din 1848 (în Ardeal), cu ocaziunea unirii Transilvaniei cu Ungaria: Avram Iancu se puse în fruntea Moților, cari răsculați și îndârjiți de grozăviile Ungurilor și Săcuilor, făcură din Ardeal un foc și un lac de sânge; Revoluțiunea din Rusia la 1917, care resturnă regimul țarist și dinastia domnitoare; Revoluțiunea germană din 1918, care a resturnat dinastia Hohenzollernilor; Revoluțiunea greacă și cea turcă din 1924 cari au înlocuit monarhia prin republică.

revoluțiune (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
REVOLUȚIÚNE s. f. v. revoluție.