jeleu - explicat in DEX



jeleu (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
JELÉU, jeleuri s. n. 1. Peltea. 2. Preparat de cofetărie sub formă de gel, obținut din jeleu (1) amestecat cu sucuri de fructe și acoperit cu un strat de zahăr tos. – Din fr. gelée.

jeleu (Dicționar gastronomic explicativ, 2003)
JELEU, jeleuri, s.n. 1. Suc de fructe cu adaos de zahăr, fiert până capătă aspect de gel; industrial, se obține prin adăugarea unui gelifiant; sin. peltea. 2. Sirop sau piure de fructe, simplu sau aromatizat cu vin sau lichior, amestecat cu gelatină sau alt gelifiant, mulat în forme și lăsat să se închege la rece, apoi răsturnat și servit ca desert; fr. gelée, germ. Gelee. 3. Produs zaharos cu aspect de bomboană, confecționat din jeleu (1), variat colorat, pudrat cu zahăr.

jeleu (Dicționar de neologisme, 1986)
JELÉU s.n. Preparat culinar cu aspect gelatinos, obținut din suc de fructe fiert cu zahăr. [Pl. -uri. / < fr. gelée].

jeleu (Marele dicționar de neologisme, 2000)
JELÉU s. n. preparat culinar dulce, cu aspect gelatinos, obținut din suc de fructe fiert cu zahăr. (< fr. jelée)

jeleu (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
jeléu s. n., art. jeléul; pl. jeléuri

jeleu (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
JELÉU, jeleuri, s. n. 1. Peltea. 2. Preparat de cofetărie sub formă de gel, obținut din jeleu (1) amestecat cu sucuri de fructe și acoperit cu un strat de zahăr tos. — Din fr. gelée.

Alte cuvinte din DEX

JELER JELE JELBAR « »JELI JELIRE JELIT