icră (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)ÍCRĂ, icre, s. f. (Mai ales la
pl.)
1. Denumire generică pentru ovulele de pește. ◊
Icre negre = icre de culoare cenușiu-închis sau neagră, produse de morun, nisetru sau păstrugă; caviar.
Icre de Manciuria = icre de culoare roșie-portocalie, produse de unii pești din Oceanul Pacific.
2. (
Pop.) Partea moale a pulpei piciorului. – Din
sl. ikra.icră (Dicționar gastronomic explicativ, 2003)ICRĂ, icre, s.f. (În special la pl.) Denumire generică pentru ouăle peștilor; în expr.
salată de icre = icre (de crap, de hering, de scrumbie, de știucă) emulsionate sub formă de spumă albă, cu adaos de diverse ingrediente (ceapă tocată, măsline, ardei iute);
icre tarama = icre de chefal sau ton, conservate sub formă de pastă sărată, de culoare roz-oranj (ngr.
tarama), respectiv salata făcută din acestea (ngr.
taramosalata);
icre de Manciuria sau
caviar roșu = icre mari de până la 7 mm diametru, de culoare roșiatică, prelevate de la o specie de somon din Oceanul Pacific (
Oncorhynchus keta), utilizate ca și caviarul;
icre negre sau
caviar = icre prelevate de la sturioni (morun, cegă, păstrugă ș.a.)
icră (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)ícră (i-cră) s. f.,
g.-d. art. ícrei; pl. ícreicră (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)ÍCRĂ, icre, s. f. (Mai ales la
pl.)
1. Denumire generică pentru ovulele de pește. ◊
Icre negre = icre de culoare cenușiu-închis sau neagră, produse de morun, nisetru sau păstrugă; caviar.
Icre de Manciuria = icre de culoare roșie-portocalie, produse de unii pești din mările Extremului Orient.
2. (
Pop.) Partea moale a pulpei piciorului. — Din
sl. ikra.