ghiveci (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)GHIVÉCI, (
1)
ghivece, (
2)
ghiveciuri, s. n. 1. Vas de pământ ars, de material plastic etc., de formă tronconică, folosit pentru plantarea (în casă a) florilor. ◊
Ghiveci nutritiv = amestec de pământ, nisip, mraniță, îngrășăminte chimice etc., în care se plantează răsadurile de legume.
2. Mâncare preparată din tot felul de legume, cu sau fără carne. ♦
Fig. (
Peior.) Creație literară, muzicală etc. eterogenă și lipsită de valoare. – Din
tc. güvec.ghiveci (Dicționarul etimologic român, 1958-1966)ghivéci (-ce), s. n. –
1. Glastră. –
2. Oală. –
3. Fel de mîncare tipic pregătit cu carne prăjită și diverse zarzavaturi. –
Mr. ghivece. Tc. ǵüveç (Șeineanu, II, 184),
cf. ngr. γϰιουβέτσι,
bg. geveč. Sensul 3 se folosește la
pl. ghiveciuri.ghiveci (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)ghivéci1 (vas)
s. n.,
pl. ghivéceghiveci (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)ghivéci2 (mâncare)
s. n.,
pl. ghivéciurighivecĭ (Dicționaru limbii românești, 1939)ghivécĭ n., pl.
urĭ și
e (turc.
güveğ, strachină).
Munt. Saxîĭe, glastră, oală de florĭ. Un fel de mîncare (de carne orĭ de post) din tot felu de legume.
Fig. Compozițiune literară cu tot felu de subĭecte (ca fr.
potpourri, it.
tutti frutti. Cp. cu
farsă și
sátiră). V.
cĭumlec, hîrgăŭ.