cozonac - explicat in DEX



cozonac (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
COZONÁC, cozonaci, s. m. Prăjitură făcută din aluat dospit, frământat cu ouă, lapte, unt, zahăr și ingrediente. – Cf. bg. kuzunak.

cozonac (Dicționarul etimologic român, 1958-1966)
cozonác (cozonáci), s. m. – Prăjitură din aluat dospit. Ngr. ϰοσωνάϰι, dim. de la ϰοσώνα „păpușă” (Cihac, II, 652; Scriban), datorită formei care se dă uneori acestor prăjituri; cf. bg. kuzunak, kozonak. După DAR, din ngr. ϰουδουνάϰι „clopoțel”. După Capidan, Raporturile, bg. provine din rom.

cozonac (Dicționaru limbii românești, 1939)
cozonác m. (ngr. kosonáki, dim. d. kosóna = kotsúna, păpușă; bg. kozonak și kuzunak. Cp. cu cocuță). Un fel de pîne [!] (împletită orĭ nu) în care se pune și zahăr, unt și oŭă, obișnuită maĭ ales la Paște. – Dim. cozonăcel, pl. eĭ.

cozonac (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
cozonác s. m., pl. cozonáci

cozonac (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
cozonac m. pâine frământată cu unt și ouă. [Gr. mod.: lit. pâine în formă de păpușă].

cozonac (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
COZONÁC, cozonaci, s. m. Prăjitură făcută din aluat dospit, frământat cu ouă, lapte, unt, zahăr și ingrediente. — Cf. bg. kuzunak.

Alte cuvinte din DEX

COZEUR COZERIE COZ « »COZONDRACI COZOROC CRAB