turnant - explicat in DEX



turnant (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
TURNÁNT, -Ă, turnanți, -te, adj., s. f. 1. Adj. Care se învârtește în jurul unui ax central; rotitor. ◊ Ușă (sau poartă) turnantă = ușă (sau poartă) formată din mai multe aripi, care se rotesc în jurul unui ax vertical central. Placă turnantă = placă mobilă de oțel sau de fontă, prevăzută cu șine, folosită în depouri și ateliere pentru a permite locomotivelor și vagoanelor trecerea de pe o linie pe alta, sau întoarcerea lor. 2. S. f. Mică bibliotecă care se poate învârti în jurul unui ax central. 3. S. f. Loc unde cotește (în forma unui arc de cerc) un drum, o pistă sportivă. – Din fr. tournant.

turnant (Dicționar de neologisme, 1986)
TURNÁNT, -Ă adj. Care se rotește în jurul unui ax central. [< fr. tournant].

turnant (Marele dicționar de neologisme, 2000)
TURNÁNT, -Ă I. adj. care se rotește în jurul unui ax vertical central; rotitor. ♦ ușă ~ă = ușă cu mai multe aripi care se rotesc în jurul unui ax vertical; placă ~ă = placă rotitoare prevăzută cu șine, în depouri și ateliere, care permite locomotivelor și vagoanelor întoarcerea sau trecerea de pe o linie pe alta. II. s. f. 1. mișcare circulară, înconjur, rotire. ◊ loc unde cotește un drum, o pistă de atletism; cotitură. 2. mică etajeră pentru cărți care se învârtește în jurul unui ax central. (< fr. tournant/e/)

turnant (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
turnánt adj. m., pl. turnánți; f. turnántă, pl. turnánte

turnant (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
TURNÁNT, -Ă, turnanți, -te, adj., s. f. 1. Adj. Care se învârtește înjurai unui ax central; rotitor. ◊ Ușă (sau poartă) turnantă = ușă (sau poartă) formată din mai multe aripi, care se rotesc în jurul unui ax vertical central. Placă turnantă = placă mobilă de oțel sau de fontă, prevăzută cu șine, folosită în depouri și ateliere pentru a permite locomotivelor și vagoanelor trecerea de pe o linie pe alta, sau întoarcerea lor. 2. S. f. Bibliotecă de mici dimensiuni care se poate învârti înjurai unui ax central. 3. S. f. Loc unde cotește (în forma unui arc de cerc) un dram, o pistă sportivă. — Din fr. tournant.

Alte cuvinte din DEX

TURNA TURN TURMUSOARA « »TURNARE TURNAT TURNATOARE