trepan - explicat in DEX



trepan (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
TREPÁN, trepane, s. n. 1. Instrument de chirurgie în formă de sfredel, folosit la trepanații; p. ext. operație făcută cu acest instrument. 2. Instrument de sculptură, folosit pentru a face perforații adânci în piatră și în marmură. 3. Un fel de sapă mare, întrebuințată la forarea găurilor de sondă. – Din fr. trépan.

trepan (Dicționar de neologisme, 1986)
TREPÁN s.n. 1. Instrument chirurgical, de forma unui sfredel, folosit pentru perforarea oaselor craniului; operație făcută cu un astfel de instrument. 2. Sapă pentru foraj. 3. Instrument de gravor. [Pl. -ne, -nuri. / < fr. trépan, cf. lat.t. trepanum, gr. trypanon].

trepan (Marele dicționar de neologisme, 2000)
TREPÁN s. n. 1. instrument de forma unui sfredel pentru trepanație. 2. sapă pentru foraj; foreză. 3. instrument de gravor în formă de sfredel fin. 4. unealtă, în formă de arbore cotit, folosită de sculptori pentru a face găuri în piatră sau marmură. (< fr. trépan)

trepan (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
trepán s. n., pl. trepáne

trepan (Dicționaru limbii românești, 1939)
*trepán n., pl. e [fr. trépan, mlat. trépanum, d. vgr. trýpanon, sfredel, coarbă; it. trápano). Chir. Un fel de sfredel de perforat oasele, maĭ ales craniu, p. a curăța creĭeru, a așeza oasele lovite ș. a. Mare sfredel p. mine și sonde.

trepan (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
trepan n. 1. instrument de chirurgie în formă de sfredel cu care se găuresc oasele craniului; 2. operațiunea deschiderii craniului.

trepan (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
TREPÁN, trepane, s. n. 1. Instrument de chirurgie în formă de sfredel, folosit la trepanații; p. ext. operație făcută cu acest instrument. 2. Instrument de sculptură, folosit pentru a face perforații adânci în piatră și în marmură. 3. Un fel de sapă mare, întrebuințată la forarea găurilor de sondă. — Din fr. trépan.