tiptil - explicat in DEX



tiptil (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
TIPTÍL adv. 1. Fără zgomot, ușor, cu grijă (pentru a nu fi auzit). Merge tiptil. ♦ Pe furiș, pe nesimțite; pe ascuns (pentru a nu fi văzut, pentru a nu se da de gol). 2. (Înv.; în expr.) A se îmbrăca tiptil = a se deghiza, a se travesti. [Var.: (înv.) teptíl adv.] – Din tc. tebdil.

tiptil (Dicționarul etimologic român, 1958-1966)
tiptíl adv. – În mod precaut, pe furiș, pe nesimțite. – Var. înv. teptil. Mr. tiptile, megl. tiptil. Tc. (arab.) tebdil (Roesler 604; Șeineanu, II, 362; Lokotsch 1966), cf. alb., sb. tevdil, bg. tepdil.Der. tiptilat, adj. (deghizat, travestit), prin contaminare cu tupilat.

tiptil (Dicționaru limbii românești, 1939)
tiptíl și (vechĭ) teptíl adv. (turc. ar. tebdil, schimbat, poliția secretă, tiptil). Vechĭ. Travestit: a umbla tiptil. Azĭ. Fam. Pe furiș, pe ascuns: copiiĭ se strecurară tiptil în grădină, s´a luat tiptil după mine. – Și diptil (vechĭ).

tiptil (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
tiptíl adv.

tiptil (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
tiptil adv. 1. Munt. incognito, străvestit: un sultan, odată, care des tiptil umbla PANN; 2. Mold. în taină, pe furiș: atunci se iea tiptil tiptil pe urma ei CR. [Și teptil = turc. TEBTIL, deghizat, incognito].

tiptil (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
TIPTÍL adv. 1. Fără zgomot, ușor, cu grijă (pentru a nu fi auzit). Merge tiptil. ♦ Pe furiș, pe nesimțite; pe ascuns (pentru a nu fi văzut, pentru a nu se da de gol). 2. (înv.; în expr.) A se îmbrăca tiptil = a se deghiza, a se travesti. [Var.: (înv.) teptíl adv.] — Din tc. tebdil.

Alte cuvinte din DEX

TIPSIOARA TIPSIE TIPSA « »TIPURI TIPURITURA TIR