telemetru - explicat in DEX



telemetru (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
TELEMÉTRU, telemetre, s. n. 1. Instrument optic folosit pentru măsurarea distanței dintre locul unde este instalat instrumentul și un punct depărtat sau inaccesibil. 2. Dispozitiv auxiliar al unui aparat fotografic, care permite reglarea distanței focale a obiectivului în funcție de depărtarea până la obiectul vizat. – Din fr. télémètre.

telemetru (Dicționar de neologisme, 1986)
TELEMÉTRU s.n. 1. Instrument optic pentru măsurarea rapidă a distanțelor fără a le parcurge. 2. Dispozitiv care se cuplează la aparatele fotografice pentru a regla distanța. [< fr. télémètre, cf. gr. tele – departe, metron – măsură].

telemetru (Marele dicționar de neologisme, 2000)
TELEMÉTRU s. n. 1. instrument optic pentru măsurarea distanțelor până la un punct de vizare îndepărtat. 2. dispozitiv care se cuplează la aparatele fotografice pentru a regla distanța. (< fr. télémètre)

telemetru (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
telemétru (-me-tru) s. n., art. telemétrul; pl. telemétre

telemetru (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
TELEMÉTRU, telemetre, s. n. 1. Instrument optic folosit pentru măsurarea distanței dintre locul unde este instalat instrumentul și un punct depărtat sau inaccesibil. 2. Dispozitiv auxiliar al unui aparat fotografic, care permite reglarea distanței focale a obiectivului în funcție de depărtarea până la obiectul vizat. — Din fr. télémètre.