tandur - explicat in DEX



tandur (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
TANDÚR, (1) tandure, s. n. (Turcism înv.) 1. Masă pătrată, acoperită cu covoare, sub care se așeza un vas cu mangal pentru a încălzi pe cel ce ședea. 2. Fig. Lene. – Din tc. tandur (lit. tandır).

tandur (Dicționarul etimologic român, 1958-1966)
tandúr (-re), s. n.1. Scaun sau masă cu mangal dedesubt. – 2. Adăpost care servește ca stînă sau ca ocol. – Var. tandîr. Tc. (arab.) tandur (Șeineanu, II, 348), cf. ngr. ταντοῦρι, bg. tandr, sb. tandur.

tandur (Dicționaru limbii românești, 1939)
tandúr n., pl. urĭ (turc. tandyr, tandur, d. ar. tannur; bg. tandyr, sîrb. tandur). Mangal aprins pus supt [!] o masă pătrată acoperită c´un covor ale căruĭ marginĭ se ĭaŭ pe genunchiĭ celor ce șed în prejur [!] și care-șĭ încălzesc așa picĭoarele (obiceĭ la Orientalĭ).

tandur (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
tandur n. un fel de masă pătrată, acoperită cu covoare, sub care se pune un mangal de încălzit picioarele (după moda turcească): a sta pe tandur, a nu face nimic: șede toată ziua pe tandur AL. [Turc. TANDUR].

tandur (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
TANDÚR, (1) tandure, s. n. (înv.) 1. Scaun sau masă pătrată, acoperite cu covoare, sub care se punea un vas cu mangal pentru a încălzi picioarele celor care ședeau. 2. Fig. Lene. — Din tc. tandur (lit. tandir).

Alte cuvinte din DEX

TANDRU TANDRETE TANDRETA « »TANDURA TANDURIU TANEA