retorsiune - explicat in DEX



retorsiune (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
RETORSIÚNE, retorsiuni, s. f. Luarea de către un stat față de altul a unor măsuri coercitive, asemănătoare celor pe care cel din urmă le-a luat împotriva celui dintâi. – Din fr. rétorsion.

retorsiune (Dicționar de neologisme, 1986)
RETORSIÚNE s.f. Întoarcere împotriva cuiva a propriilor sale argumente. ♦ Act juridic prin care un stat exercită un drept spre a determina un alt stat să înceteze exercitarea unui drept similar. [Pron. -si-u-. / < fr. rétorsion].

retorsiune (Marele dicționar de neologisme, 2000)
RETORSIÚNE s. f. 1. întoarcere împotriva cuiva a propriilor sale argumente. 2. act inamical la care recurge un stat spre a determina un alt stat să înceteze anumite acte inamicale pe care le săvârșește împotriva sa. (< fr. rétorsion)

retorsiune (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
retorsiúne (-si-u-) s. f., g.-d. art. retorsiúnii; pl. retorsiúni

retorsiune (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
RETORSIÚNE (‹ fr.; lat. retorsio < retorquere „a răsuci”) s. f. Exercitare cu rigoare a unui drept de către un stat în scopul determinării unui alt stat de a înceta exercitarea unui drept cu aceeași rigoare, neținând seama de reguli de morală sau curtoazie internațională (ex, sporirea excesivă a taxelor vamale; expulzarea în masă a unor cetățeni străini).

retorsiune (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
RETORSIÚNE, retorsiuni, s. f. Luarea de către un stat față de altul a unor măsuri coercitive, asemănătoare celor pe care cel din urmă le-a luat împotriva celui dintâi. — Din fr. rétorsion.