reconstrucție - explicat in DEX



reconstrucție (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
RECONSTRÚCȚIE, reconstrucții, s. f. Faptul de a reconstrui; refacere, reclădire, reconstituire. ♦ (Lingv.) Refacere, cu ajutorul comparației dintre formele existente în limbile înrudite, a unor forme ale limbii de bază neatestate în texte; reconstituire (4). – Din fr. reconstruction.

reconstrucție (Dicționar de neologisme, 1986)
RECONSTRÚCȚIE s.f. Reconstruire, reclădire; refacere. ♦ (Lingv.) Reconstituire. [Gen. -iei, var. reconstrucțiune s.f. / cf. fr. reconstruction].

reconstrucție (Marele dicționar de neologisme, 2000)
RECONSTRÚCȚIE s. f. reconstruire, reclădire, refacere; reconstituire (2). (< fr. reconstruction)

reconstrucție (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
RECONSTRÚCȚIE (‹ fr.) s. f. Faptul de a reconstrui; reconstituire, refacere. ♦ (LINGV.) Refacere, cu ajutorul comparației dintre formele existențe în limbile înrudite, a unor forme ale limbii de bază neatestate în texte; reconstituire. ◊ R. ecologică, realizarea unor habitate complexe, care să favorizeze o mare diversitate de biocenoze naturale, pe terenuri care au fost anterior puternic degradate sau care au fost implicate în activități economice la care s-a renunțat (ex. terenuri agricole abandonate, foste exploatări miniere la zi, terenuri pe care au dezafectate unele construcții). Are ca scop refacerea biodiversității și integrarea armonioasă a teritoriului respectiv în peisajul natural.

reconstrucție (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
reconstrúcție (-ți-e) s. f., art. reconstrúcția (-ți-a), g.-d. art. reconstrúcției; pl. reconstrúcții, art. reconstrúcțiile (-ți-i-)

reconstrucție (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
RECONSTRÚCȚIE, reconstrucții, s. f. Faptul de a reconstrui; refacere, reclădire, reconstituire. ♦ (Lingv.) Refacere, cu ajutorul comparației dintre formele existente în limbile înrudite, a unor forme ale limbii de bază neatestate în texte; reconstituire (4). — Din fr. reconstruction.