profan - explicat in DEX



profan (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
PROFÁN, -Ă, profani, -e, adj. (Adesea substantivat) 1. Care este ignorant într-un domeniu oarecare; neștiutor, nepriceput, ageamiu. 2. Care nu ține de religie, care nu reprezintă sau nu exprimă un punct de vedere religios; laic. 3. Care nu respectă lucrurile considerate sacre; necredincios. – Din fr. profane, lat. profanus.

profan (Dicționar de neologisme, 1986)
PROFÁN, -Ă adj., s.m. și f. 1. Neștiutor, nepriceput; (fam.) ageamiu. 2. (Persoană) care nu respectă preceptele religiei. ♦ Laic. [< fr. profane, lat. profanus].

profan (Marele dicționar de neologisme, 2000)
PROFÁN, -Ă adj., s. m. f. 1. ignorant, neștiutor; (fam.) ageamiu. 2. (om) care nu ține de religie; laic. (< fr. profane, lat. profanus)

profan (Dicționaru limbii românești, 1939)
*profán, -ă adj. (lat. profánus, d. pro, înainte, și fanum, templu, loc sfînt). Străin de lucrurile sfinte, lumeț, laic: istoria profană. Pin [!] ext. Care ofensează cele sfinte: vorbe profane. Fig. Străin de o știință, de o artă, ignorant, nepriceput: un profan în filologie. Subst. Persoană străină de cler, de o asociațiune saŭ de o știință: a depărta profaniĭ.

profan (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
profán adj. m., pl. profáni; f. profánă, pl. profáne

profan (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
profan a. 1. ce nu ține de ale religiunii: istorie profană; 2. contrar respectului pentru cele sfinte: vorbe profane. ║ m. 1. cel ce nu face parte dintr´o asociațiune religioasă; 2. fig. care nu e inițiat în misterele vr´unei științe sau arte. ║ n. lucru profan: a amesteca profanul cu sacrul.

Alte cuvinte din DEX

PROFA PROF PROESTOS « »PROFANA PROFANARE PROFANAT