prizări - explicat in DEX



prizări (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
PRIZĂRÍ, pers. 3 prizărește, vb. IV. Refl. (Pop. și fam.; despre oameni, animale și plante) A deveni sau a rămâne mic, nedezvoltat; a se pipernici, a se chirci. – Din sl. prĕzrĕti.

prizări (Dicționar de arhaisme și regionalisme, 2002)
prizărí, prizărésc, vb. IV 1. (refl.; pop. și fam.; despre animale și plante) a deveni sau a rămâne mic, nedezvoltat; a se chirci, a se pipernici. 2. (reg.; despre oameni) a duce o viață modestă, grea. 3. (reg.) a (se) răni în război.

prizări (Dicționarul etimologic român, 1958-1966)
prizărí (prizărésc, prizărít), vb. refl. – A se pipernici, a se sfriji, a se atrofia. – Var. prezări. Sl. prĕzrĕti „a disprețui” sau prizirati „a observa” (Tiktin). Probabil de aici prizărit, adj. (sfrijit), literal „vrednic de disprețuit din cauza micimii, abia vizibil”; vb., care se folosește mai puțin, pare să se fi format după adj.

prizări (Dicționar de argou al limbii române, 2007)
prizări, pers. a III-a sg. prizărește v. r. (pop. – d. animale și plante) a deveni sau a rămâne mic / nedezvoltat; a se pipernici, a se chirci

prizări (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
!prizărí (a se ~) (pop., fam.) vb. refl., ind. prez. 3 sg. se prizăréște, imperf. 3 sg. se prizăreá; conj. prez. 3 se prizăreáscă

Alte cuvinte din DEX

PRIVITURA PRIVITOR PRIVIT « »PRIZA PRIZARI PRIZARIT