patinaj - explicat in DEX



patinaj (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
PATINÁJ, (2) patinaje, s. n. 1. Patinare2 (1); spec. ramură sportivă care cuprinde probe practicate cu patinele2 pe gheață. 2. Patinoar. – Din fr. patinage.

patinaj (Dicționar de neologisme, 1986)
PATINÁJ s.n. 1. Faptul de a patina; patinare; sportul cu patinele. 2. Patinoar. [< fr. patinage].

patinaj (Marele dicționar de neologisme, 2000)
PATINÁJ s. n. patinare1 (1); sportul cu patinele. (< fr. patinage)

patinaj (Dicționaru limbii românești, 1939)
*patináj n., pl. e (fr. patinage). Acțiunea de a patina: patinaju e igienic. Gheața rezervată patinajuluĭ: ne ducem la patinaj. V. săniuș.

patinaj (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
PATINÁJ (‹ fr.) s. n. Ramură sportivă care cuprinde probele practicate cu patinele pe gheață. ◊ P. viteză = ramură sportivă care constă în parcurgerea în parcurgerea unor distanțe scurte de 500, 1.000, 1.500 m sau lungi de 3.000, 5.000, 10.000 m, pe piste de orice lungime sau cu turnante. Primul campionat mondial s-a desfășurat la Amsterdam (1893). La Olimpiadă este introdus în 1924 (Chamonix). Printre cei mai mari patinatori de viteză s-au remarcat: C. Thunberg, O. Mathisen, Lodia Skoblikova, Andrea Schöne, E. Heiden (5 medalii olimpice de aur, 1980, Lace Placid – performanță unică). ◊ P. artistic = ramură sportivă care constă în executarea pe gheață a unor mișcări impuse și a unor mișcări ritmice, liber alese. Primul campionat mondial a avut loc la Sankt-Petersburg (1896). La Olimpiadă este introdus în 1908 (Londra). Concursurile cuprindeau probe de simplu (masculin și feminin) și perechi; din 1976 (Innsbruck) este introdusă și proba de dans. Printre cei mai mari patinatori ai lumii în problele individuale se numără: Gabrielle Seifert, Peggy Fleming, Katharina Witt, Midori Ito, Em. Danzer, A. Calmat, J. Curry, Ondrej Nepela, Brian Boitano, B. Orser, V. Petrenko ș.a. În proba de perechi s-au remarcat: Ludmila Belousova și O. Protopopov, Irina Rodnina cu Al. Ulianov și apoi cu Al. Zeițev, Ekaterina Gordeeva și S. Grinkov ș.a., iar în cea de dans: Diane Towler și B. Ford, Jane Torvill și Chr. Dean, Isabelle și P. Duschenay, Natalia Bestiaminova și A. Bukin, Maria Klimova și S. Ponomarenko, Ludmila Pahomova și A. Gorșkov ș.a. ◊ P. cu rotile = p. care se practică cu patine cu role; probele, elementele (mișcările) sunt identice cu cele din p. viteză și p. artistic.

patinaj (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
!patináj s. n.

patinaj (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
PATINÁJ, (2) patinaje, s. n. 1. Patinare2 (1); spec. ramură sportivă care cuprinde probe practicate cu patinele2 pe gheață. 2. Patinoar. — Din fr. patinage.