paternoster - explicat in DEX



paternoster (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
PATERNÓSTER s. n. 1. Ascensor cu mai multe cabine, antrenate printr-un sistem de lanțuri continue și cu funcționare neîntreruptă. 2. Elevator pentru ridicarea materialelor de construcție, compus din colivii prismatice fixate pe două lanțuri sau pe două benzi continue, montate vertical și antrenate manual sau mecanic prin intermediul a două tobe. – Din fr. pater-noster, germ. Paternoster.

paternoster (Dicționar de neologisme, 1986)
PATERNÓSTER s.n. 1. Ascensor cu mai multe cabine de funcționare continuă. ♦ Elevator pentru materiale de construcție cu cupe fixate pe două benzi fără sfârșit. 2. Ornament arhitectonic dintr-un șir de proeminențe ovale sau rotunde. [< lat. pater noster, germ. Paternoster].

paternoster (Marele dicționar de neologisme, 2000)
PATERNÓSTER s. n. 1. ascensor de persoane cu mai multe cabine succesive, fără uși, cu funcționare continuă. ◊ elevator pentru materiale de construcție cu cupe fixate pe două benzi fără sfârșit. 2. ornament arhitectonic dintr-un șir de proeminențe ovale sau rotunde. (< fr. pater-noster, germ. Paternoster)

paternoster (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
*Páter nóster (rugăciune) (lat.) s. propriu n.

paternoster (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
paternóster (elevator) s. n.

paternoster (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
PATERNÓSTER s. n. 1. Ascensor cu mai multe cabine, antrenate printr-un sistem de lanțuri continue și cu funcționare neîntreruptă. 2. Elevator pentru ridicarea materialelor de construcție, compus din colivii prismatice fixate pe două lanțuri sau pe două benzi continue, montate vertical și antrenate manual sau mecanic prin intermediul a două tobe. — Din fr. pater-noster, gemi. Paternoster.