paralizie - explicat in DEX



paralizie (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
PARALIZÍE, paralizii, s. f. (Med.) Boală care se manifestă prin pierderea totală sau parțială a posibilității de mișcare și a sensibilității corpului sau a unei părți a lui; dambla. ♦ Paralizie infantilă = poliomielită. – Din fr. paralysie.

paralizie (Dicționar de neologisme, 1986)
PARALIZÍE s.f. Pierdere totală sau parțială a mobilității și a sensibilității corpului, cauzată de obicei de leziuni pe creier sau în măduva spinării. [Gen. -iei. / < fr. paralysie, cf. lat., gr. paralysis < para – în lungul, lysis – dizolvare].

paralizie (Marele dicționar de neologisme, 2000)
PARALIZÍE s. f. pierdere totală sau parțială a mobilității și sensibilității corpului. ♦ ~ infantilă = poliomielită. (< fr. paralysie)

paralizie (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
PARALIZÍE (‹ fr., lat.) s. f. Pierdere pasageră sau definitivă a funcției motrice a unui mușchi, grup muscular sau a unei părți a corpului. Se poate datora lezării centrilor sau căilor nervoase motorii (p. organică), inhibării funcționale a centrilor mișcărilor voluntare (p. funcțională, isterică sau piteatică) sau afectării mecanismelor de transmitere a excitației de la nervul motor la mușchi (v. monoplegie, hemiplegie, paraplegie, diplegie). ◊ P. agitantă v. Parkinson. P. generală progresivă = meningoencefalită sifilitică, caracterizată prin tulburări psihice evoluând spre demență, tulburări de vorbire (dizartrie) și tremurături ale extremităților; boala lui Bayle (medicul francez Antoine Laurent Jessé Bayle, 1799-1858). P. infantilă = poliomelită anterioară acută.

paralizie (Dicționaru limbii românești, 1939)
*paralizíe f. (fr. paralysie, d. vgr. parálysis). Med. Dambla, nimicirea saŭ slăbirea nervilor motorĭ, o boală care te face să nu maĭ poțĭ merge (paraplexie) saŭ să nu maĭ poțĭ mișca o mînă și un picĭor (emiplexie) saŭ mușchiĭ fețeĭ (paralizie facială) ș. a.

paralizie (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
paralizíe s. f., art. paralizía, g.-d. art. paralizíei; pl. paralizíi, art. paralizíile

paralizie (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
paralizie f. 1. lipsă totală sau parțială a simțirii și a mișcării voluntare; 2. fig. imposibilitate de a lucra.

paralizie (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
PARALIZÍE, paralizii, s. f. (Med.) Boală care se manifestă prin pierderea totală sau parțială a posibilității de mișcare și a sensibilității corpului sau a unei părți a lui; dambla. ♦ Paralizie infantilă = poliomielită. — Din fr. paralysie.