pantă - explicat in DEX



pantă (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
PÁNTĂ, pante, s. f. 1. Porțiune de teren cu suprafața înclinată față de planul orizontal, care formează de obicei versantul unei forme de relief; povârniș, coastă. ◊ Loc. adv. și adj. În pantă = înclinat, pieziș. ◊ Expr. A cădea (sau a aluneca) pe panta... (sau pe o pantă...) = a) a se lăsa prins, antrenat de...; b) a se îndrepta către..., a duce către... 2. Unghi ascuțit format de o dreaptă sau de un plan cu dreapta sau cu planul orizontal; tangenta trigonometrică a acestui unghi; înclinare față de orizontală. – Din fr. pente.

pantă (Dicționar de neologisme, 1986)
PÁNTĂ s.f. 1. Înclinare, coastă, povârniș al unui teren, al unei suprafețe; porțiune din traseul unei șosele pe care vehiculele circulă coborând. 2. (Mat.) Unghi format de o dreaptă cu o orizontală sau cu un plan orizontal; tangentă trigonometrică la acest unghi. [< fr. pente < pendre – a atârna].

pantă (Marele dicționar de neologisme, 2000)
PÁNTĂ s. f. 1. înclinare, povârniș al unui teren, al unei suprafețe; declivitate. 2. (mat.) unghi format de o dreaptă sau de un plan cu o dreaptă sau cu un plan orizontal. ♦ ă unei drepte = tangentă trigonometrică a unghiului făcut de o dreaptă cu axa absciselor. (< fr. pente)

pantă (Dicționarul etimologic român, 1958-1966)
pántă (pánte), s. f. – Clină, coastă. Fr. pente.

pantă (Dicționarul etimologic român, 1958-1966)
pántă (pánte), s. f. – Bandă de fier. Săs. pant, e dubletul lui bandă.

pantă (Dicționarul limbii române moderne, 1958 (cu ortografie modificată conform normelor din 1993))
PÁNTĂ2, pente, s. f. (Înv.) Fâșie îngustă de metal (folosită la ferecatul roților). – Pol. bant (< germ.).

pantă (Dicționaru limbii românești, 1939)
pántă f., pl. e și pente (sas. pant, bant. V. bantă). Legătură de fer [!] la o poartă saŭ la o fereastră.

pantă (Dicționaru limbii românești, 1939)
*pántă f., pl. e (fr. pente, d. pendre, a atîrna, ca vente, d. vendre, a vinde). Povîrniș, plan înclinat, plaĭ. V. versant.

pantă (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
PÁNTĂ (‹ fr.) s. f. 1. Unghi ascuțit sau unghi diedru format de o dreaptă sau de un plan cu o dreaptă ori cu un plan orizontal. ◊ Panta unei drepte = tangenta geometrică a unghiului făcut de dreaptă cu axa absciselor. 2. Porțiune a suprafețelor topografice care face cu planul orizontal un unghi ascuțit, constituind versanții diverselor forme de relief. După unghiul de înclinare se deosebesc: p. line (sub 3º), p. slab înclinate (între 3 și 6º), p. accentuat-înclinate (între 6 și 15º), p. repezi (între 15 și 25º), p. foarte repezi (între 25 și 40º) și p. abrupte (peste 40º). Sin. coastă (2), povârniș.Loc. În pantă = înclinat, pieziș, abrupt. ♦ Porțiune de cale al cărei plan face un unghi cu planul orizontal.

pantă (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
pántă s. f., g.-d. art. pántei; pl. pánte