paleografie - explicat in DEX



paleografie (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
PALEOGRAFÍE s. f. Știință auxiliară a istoriei care se ocupă cu descifrarea corectă a documentelor vechi, cu datarea și stabilirea autenticității. [Pr.: -le-o-] – Din fr. paléographie.

paleografie (Dicționar de neologisme, 1986)
PALEOGRAFÍE s.f. Știință care se ocupă cu descifrarea și cu studiul scrisului vechi din manuscrise, de pe hărți etc. [Gen. -iei, graphein – a scrie].

paleografie (Marele dicționar de neologisme, 2000)
PALEOGRAFÍE s. f. știință a istoriei care se ocupă cu descifrarea și cu studiul textelor vechi etc. (< fr. paléographie)

paleografie (Dicționaru limbii românești, 1939)
*paleográfie f. (vgr. palaiós, vechĭ, și grafie). Știința descifrăriĭ documentelor (hîrtie, pergament, papyrus, table ceruite): paleografia începe de la benedictinu Francez Ioan Mabillon, care, la 1681, a scos cartea sa numită „De re diplomatica”. V. epigrafie, diplomatică, numismatică, sfragistică.

paleografie (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
PALEOGRAFÍE (‹ fr. {i}; {s} paleo- + gr. graphe „scriere”) s. f. 1. Disciplină auxiliară a istorie care se ocupă cu citirea corectă, datarea și stabilirea autenticității textelor vechi, cu istoria scrisului etc. Termenul a fost creat și pus în circulație (1708) de călugărul benedictin Bernard de Montfaucon. După limba scrierii se deosebesc: p. latină, greacă, slavă etc. 2. (MUZ.) Știință care se ocupă cu studiul vechilor notații muzicale, având drept principale ramuri p. gregoriană și p. bizantină.

paleografie (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
paleografíe (-le-o-gra-) s. f., art. paleografía, g.-d. paleografíi, art. paleografíei

paleografie (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
paleografie f. arta de a descifra scrisoarea cea veche.

paleografie (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
PALEOGRAFÍE s. f. Știință auxiliară a istoriei care se ocupă cu descifrarea corectă a textelor vechi, cu datarea și stabilirea autenticității lor. [Pr.: -le-o-] — Din fr. paléographie.