neolitic - explicat in DEX



neolitic (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
NEOLÍTIC, -Ă, neolitici, -ce, s. n., adj. 1. S. n. Perioadă din istoria omenirii care a urmat după mezolitic și a precedat epoca metalelor, caracterizată prin folosirea uneltelor de piatră lustruită și de bronz, prin apariția agriculturii primitive, a creșterii vitelor și a olăriei; epoca pietrei lustruite. 2. Adj. Care aparține neoliticului (1), care se referă la neolitic. [Pr.: ne-o-] – Din fr. néolithique.

neolitic (Dicționar de neologisme, 1986)
NEOLÍTIC s.n. Ultima epocă a preistoriei, caracterizată prin folosirea uneltelor de piatră lustruită și de bronz, prin apariția agriculturii primitive, a creșterii vitelor și a olăriei. // adj. Care datează din această epocă. [< fr. néolithique, cf. gr. neos – nou, lithos – piatră].

neolitic (Marele dicționar de neologisme, 2000)
NEOLÍTIC, -Ă adj., s. n. (din) perioada comunei primitive, între mezolitic și epoca metalelor, caracterizată prin folosirea uneltelor de piatră lustruită și de bronz, prin apariția agriculturii, a creșterii vitelor și a olăriei. (< fr. néolithique)

neolitic (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
NEOLITIC, a treia perioadă a culturii preistorice situată între Mezolitic și Epoca metalelor, corespunzătoare intervalului 7000-2500 î. Hr. Se caracterizează prin unelte de silex, în special microlite șlefuite. Se dezvoltă olăritul, agricultura, domesticirea și creșterea animalelor. Pe terit. României, culturile reprezentative pentru N. timpuriu sunt Schela Cladovei (7000-5800 î. Hr.) și Stračevo-Criș (5800-5200 î. Hr.), pentru cel mijlociu este cultura Boian, iar pentru Eneolitic, culturile Cucuteni și Gumelnița.

neolitic (Dicționaru limbii românești, 1939)
* neolític, -ă adj. (vgr. lithos, peatră). Din epoca cea maĭ noŭă a etățiĭ de peatră.

neolitic (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
neolític1 (ne-o-) adj. m., pl. neolítici; f. neolítică, pl. neolítice

neolitic (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
neolític2 (ne-o-) s. n.