narodnicism - explicat in DEX



narodnicism (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
NARODNICÍSM s. n. Mișcare social-politică din Rusia în a doua jumătate a sec. XIX, care susținea că principala forță revoluționară este țărănimea și intelectualitatea, și care acorda personalităților, eroilor rolul de creatori ai istoriei. – Narodnic + suf. -ism.

narodnicism (Dicționar de neologisme, 1986)
NARODNICÍSM s.n. Mișcare social-politică în Rusia, din a doua jumătate a sec. XIX, care vedea în țărănime și în intelectualitate singurele forțe revoluționare. [< narodnic + -ism, cf. rus. narodnicestvo < narod – popor].

narodnicism (Marele dicționar de neologisme, 2000)
NARODNICÍSM s. n. mișcare social-politică în Rusia din a doua jumătate a sec. XIX, care, subapreciind dezvoltarea și rolul clasei muncitoare, vedea în țărănime și în intelectualitate singurele forțe revoluționare. (după rus. narodnicestvo)

narodnicism (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
NARODNICÍSM (‹ narodnic) s. n. Mișcare social-politică a intelectualității în Rusia, din a doua jumătate a sec. 19, care socotea țărănimea ca fiind forța socială capabilă să răstoarne țarismul și să instaureze socialismul, pe calea dezvoltării obștii țărănești; n. acorda personalităților, eroilor, rolul de creatori ai istoriei și preconiza tactica terorii individuale. Fondatorii mișcării: A.I. Herzen și N.G. Cernîșevski. Ideologi:M.A. Bakunin și P.R. Lavrov.

narodnicism (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
narodnicísm s. n.

Alte cuvinte din DEX

NARODNIC NAROD NARINA « »NARODNICIST NAROZENIE NART