manșă - explicat in DEX



manșă (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
MÁNȘĂ1, manșe, s. f. Pârghie folosită la comanda aripioarelor și a profundorului unui avion; p. gener. mâner, manivelă. – Din fr. manche.

manșă (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
MÁNȘĂ2, manșe, s. f. Fiecare din etapele în care se împart unele probe sportive (de tir, de motociclism etc.) V. repriză. – Din fr. manche.

manșă (Dicționar de neologisme, 1986)
MÁNȘĂ s.f. 1. Pârghie cu care pilotul comandă aripioarele și profundorul unui avion. ♦ Țintă aeriană (remorcată de avioane) pentru exerciții de tragere din avioane sau cu artileria antiaeriană. 2. Fiecare dintre etapele în care se împarte o probă de tir (corespunzând unui anumit număr de focuri trase), un concurs de călărie etc. V. repriză. [< fr. manche].

manșă (Marele dicționar de neologisme, 2000)
MÁNȘĂ1 s. f. pârghie care comandă eleroanele și profundorul unui avion. ◊ țintă aeriană (remorcată de un avion) la tragerile (anti)aeriene de instrucție. ♦ ~ de vânt = dispozitiv pentru indicarea direcției vântului, pe aerodromuri la loc vizibil. (< fr. manche)

manșă (Marele dicționar de neologisme, 2000)
MÁNȘĂ2 s. f. fiecare dintre etapele succesive ale unei probe sau competiții sportive, a unui concurs de călărie, unui joc de cărți etc. (< fr. manche)

manșă (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
mánșă s. f., art. mánșa, g.-d. art. mánșei; pl. mánșe

Alte cuvinte din DEX

MAMUTA MAMUT MAMUSOARA « »MANA MANACI MANADEAPE