mamut - explicat in DEX



mamut (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
MAMÚT, mamuți, s. m., adj. invar. 1. S. m. Specie fosilă de elefant care avea corpul acoperit cu peri lungi și fildeșii foarte dezvoltați (Elelphas primigenius). 2. Adj. invar. (Fig.; despre întreprinderi, organizații etc.) De mari proporții. – Din fr. mammouth.

mamut (Dicționar de neologisme, 1986)
MAMÚT s.m. 1. Mamifer fosil înrudit cu elefantul, care a trăit în cuaternarul inferior, fiind adaptat la un climat rece. 2. (Fig.) Lucrare, edificiu, construcție, întreprindere, organizație de proporții foarte mari; colos. [Cf. fr. mammouth, it. mammut < rus. mamont].

mamut (Marele dicționar de neologisme, 2000)
MAMÚT I. s. m. 1. mamifer erbivor fosil înrudit cu elefantul, adaptat la un climat rece. 2. (fig.) lucrare, edificiu, construcție, întreprindere, organizație de proporții foarte mari; colos. II. adj. inv. (fig.; despre întreprinderi, organizații etc.) de mari proporții. (< fr. mammouth)

mamut (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
MAMÚT (‹ fr.) s. m. Specie de elefant fosil din a doua jumătate a Pleistocenului, contemporan cu omul cavernelor; a fost găsit sub formă congelată în ghețurile siberiene. Era un animal mare (5 m lungime și 4 m înălțime), acoperit cu păr lung, de culoare brun-roșcată sau galben-cenușie, cu urechi mici, adaptate la climatul rece, având mari defense curbate (Elephas primigenius). A dispărut la sfârșitul Pleistocenului.

mamut (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
MAMUT, Peștera ~ (MAMMOTH CAVE [mæməθ keiv]), cea mai mare peșteră din lume, situată în partea central-estică a S.U.A., în SV statului Kentucky, în platoul Cumberland, la 45 km ENE de Bowling Green. Este formată din 23 de avene, 47 săli uriașe, legate între ele prin 225 galerii, cu o lungime totală de 480 km (din care 240 km explorate), dispuse pe cinci niveluri, până la o adâncime de 300 m. Conține numeroase râuri subterane, lacuri, domuri (între care se remarcă Domul Mamut/Mammoth Dome, lung de 164 m, lat de 61 m și înalt de 36 m), stalactite, stalagmite, flori de gips și diverse concrețiuni. Bogată faună cavernicolă (greieri, crustacee, viermi etc.). Descoperită în 1797 de vânătorul american Hutchins și explorată prima oară în 1809. În jurul peșterii a fost creat (1926) un parc național extins pe 21,3 mii ha. Turism.

mamut (Dicționaru limbii românești, 1939)
*mamút m. (fr. mammouth, d. rus. mamont și mamut, cuv. luat de la Ostiacĭ, din Siberia). Un fel de elefant mult maĭ mare de cît cel de azĭ și care a trăit în Eŭropa și´n Asia în epoca cuaternară. El era acoperit de un păr lung, fiind-că trăĭa într´o climă rece, și azĭ se maĭ află ca fósil pin [!] Siberia.

mamut (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
mamút s. m., pl. mamúți

mamut (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
mamut n. mare elefant fosil, descoperit în ghețurile Siberiei.

Alte cuvinte din DEX

MAMUSOARA MAMULUTA MAMULUCA « »MAMUTA MANA MANACI