import - explicat in DEX



import (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
IMPÓRT, importuri, s. n. Totalitatea operațiilor cu caracter comercial prin care se introduc într-o țară mărfuri produse și cumpărate din alte țări. ◊ Loc. adj. De import = a) care este importat; b) fig. străin de realitățile locale. ♦ (Concr.) Totalitatea mărfurilor importate de o țară. – Din importa1 (derivat regresiv). Cf. germ. Import.

import (Dicționar de neologisme, 1986)
IMPÓRT s.n. Aducere de mărfuri străine în țară prin cumpărare sau pe cale de schimb. ◊ De import = importat; (fig.) care nu are legătură cu realitățile locale. [Cf. germ. Import].

import (Marele dicționar de neologisme, 2000)
IMPÓRT s. n. introducerea de mărfuri străine în țară prin cumpărare sau pe cale de schimb; mărfurile importate. ♦ ~ invizibil = cumpărare de servicii din alte țări (operații de transport, asigurare, credit, licențe, servicii de turism etc.); de ~ = a) importat; b) (fig.) care nu are legătură cu realitățile locale; străin. (< germ. Import)

import (Dicționaru limbii românești, 1939)
1) *impórt n., pl. urĭ (format după transport: germ. import; fr. importation, it. importazione). Acțiunea de a importa, de a aduce marfă în țară. Marfă importată.

import (Dicționaru limbii românești, 1939)
2) *impórt și éz, a v. tr. (lat. importare. V. export, port). Aduc în țară mărfurĭ din străinătate. Fig. Introduc în uz: a importa o modă. V. impers. (numaĭ forma import). A avea importanță, a fi interesant: acest lucru nu importă saŭ nu mă importă. Ce te importă? ce te interesează? ce-țĭ pasă?

import (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
IMPÓRT (‹ importa; cf. și germ. Import) s. n. Totalitatea operațiilor cu caracter comercial privind cumpărarea și aducerea în țară a unor mărfuri produse în alte țări; concr. totalitatea mărfurilor importate. ◊ I. invizibil = cumpărare de servicii din (sau de la) alte țări (ex. operații de transport, de asigurare, de credit, licențe și brevete, servicii de turism, reparații de mijloace de transport, întocmire de proiecte sau conducere de lucrări comandate în străinătate). ◊ Taxă de i. = taxă impusă pentru bunurile importate. ◊ Cotă de i. = practică (regulă) protecționistă care stabilește o limită cantitativă dintr-un produs care poate fi importat. ♦ (INFORM.) I. de date = transferul de date (informație) – texte, tabele, grafice – dintr-un program în altul. ◊ Loc. De import = importat; fig. fără legătură cu realitățile locale, străin.

import (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
impórt s. n., pl. impórturi

import (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
import n. introducerea în țară a productelor străine.