gradat - explicat in DEX



gradat (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
GRADÁT1, gradați, s. m. Militar având un grad inferior celui de ofițer. – Din fr. gradé.

gradat (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
GRADÁT2, -Ă, gradați, -te, adj. 1. (Despre aparate, instrumente etc.) Împărțit în grade (3). 2. Care suie sau coboară treptat, care are loc, se produce pe rând, într-o succesiune ascendentă sau descendentă. – V. grada.

gradat (Dicționar de neologisme, 1986)
GRADÁT, -Ă adj. 1. Exprimat în grade. ♦ Care are o gradație; care are marcate gradele, unitățile de măsură. 2. (Mil.; și s.m.) (Militar) care are un grad superior celui de soldat și inferior ofițerului. [< grada].

gradat (Marele dicționar de neologisme, 2000)
GRADÁT, -Ă adj. 1. exprimat în grade. ◊ care are o gradație; care are marcate gradele, unitățile de măsură. 2. treptat, progresiv, succesiv. 3. (și s. m.) (militar) care are un grad superior celui de soldat și inferior ofițerului. (< grada)

gradat (Dicționaru limbii românești, 1939)
*gradát, -ă adj. (lat. gradatus). Împărțit în grade: linie gradată. Care înaintează pe grade, treptat: curs gradat. S. m. Soldat distins printr´un grad, vorbind de caporalĭ și subofițerĭ (V. trupete). Adv. În mod gradat, treptat: a înainta gradat.

gradat (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
gradát s. m., pl. gradáți

gradat (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
gradat a. 1. care are diviziuni marcate: instrument gradat; 2. care merge treptat: curs gradat; 3. care a obținut un grad militar sau universitar.

Alte cuvinte din DEX

GRADARE GRADA GRAD « »GRADATIE GRADEA GRADEL