deturna - explicat in DEX



deturna (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
DETURNÁ, deturnez, vb. I. Tranz. A întrebuința fonduri bănești (sau alte bunuri) pentru altă destinație decât cea legal prevăzută. ♦ (Impr.) A delapida. ◊ A sili pe cineva să schimbe sau a schimba în mod ilegal ruta, direcția de zbor a unui avion. – Din fr. détourner.

deturna (Dicționar de neologisme, 1986)
DETURNÁ vb. I. tr. 1. A întrebuința în mod ilegal fonduri (sau alte materiale) în alt scop decât cel pentru care au fost destinate. ♦ A delapida. 2. A întoarce un vehicul aerian din cursa lui; a fura un vehicul aerian în scop de șantaj sau ca act de piraterie aeriană. [< fr. détourner].

deturna (Marele dicționar de neologisme, 2000)
DETURNÁ vb. tr. 1. a întrebuința ilegal (fonduri) în alt scop decât acela pentru care au fost destinate. ◊ a delapida. 2. a abate, a devia, a schimba direcția. ◊ a fura un vehicul aerian în scop de șantaj sau ca act de piraterie aeriană. (< fr. détourner)

deturna (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
deturná (a ~) vb., ind. prez. 3 deturneáză

deturna (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
DETURNÁ, deturnez, vb. I. Tranz. A întrebuința fonduri bănești (sau alte bunuri) pentru altă destinație decât cea legal prevăzută. ♦ (Impr.) A delapida. ◊ A sili pe cineva să schimbe sau a schimba în mod ilegal ruta, direcția de zbor a unui avion. — Din fr. détourner.

Alte cuvinte din DEX

DETUR DETUNET DETUNATURA « »DETURNARE DEUNAZI DEUTERIU