crușon (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)CRUȘÓN, crușoane, s. n. Băutură alcoolică preparată din vin și alte băuturi, sirop de zahăr și fructe. – Din
fr. cruchon, rus. kriuson.crușon (Dicționar gastronomic explicativ, 2003)CRUȘÓN s.n. Băutură rece preparată într-un bol mare (numită în engl. chiar
bowl, în germ.
Bowle), din diferite fructe puse la macerat cu zahăr și alcool (lichior, rachiu, coniac), la care se adaugă, înainte a a fi servită, vin, vin spumant sau șampanie; din fr.
cruchon (= vas de lut sau gresie cu două toarte).
crușon (Dicționar de neologisme, 1986)CRUȘÓN s.n. Amestec de băuturi alcoolice cu fructe dulci și aromate. [Pl.
-oane. / < fr.
cruchon, rus.
kriușon].
crușon (Dicționarul etimologic român, 1958-1966)crușón (crușoáne), s. n. – Băutură răcoritoare, făcută cu apă, vin, zahăr și diferite fructe.
Fr. cruchon „garafă cu cioc”, probabil prin intermediul
germ.crușon (Marele dicționar de neologisme, 2000)CRUȘÓN s. n. băuturi alcoolice cu fructe dulci și aromate, care se servește, cu sifon sau gheață ori cu vin spumos. (< fr.
cruchon)
crușon (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)crușón s. n.,
pl. crușoánecrușon (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)CRUȘÓN, crușoane, s. n. Băutură alcoolică preparată din vin și alte băuturi, sirop de zahăr și fructe. — Din
fr. cruchon, rus. kriuson.