corcoduș - explicat in DEX



corcoduș (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
CORCODÚȘ, corcoduși, s. m. Arbore sau arbust din familia rozaceelor, cu frunze eliptice, cu flori albe și cu fructe mici, de culoare galbenă, vânătă sau roșie (Prunus cerasifera). – Probabil din corcodușă.

corcoduș (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
CORCODÚȘ s. m. Arbore sau arbust din familia rozaceelor, înalt de 6-8 m, cu frunze eliptice, ovale sau obovate, serate, flori albe solitare și fructe drupe (Prunus cerasifera); originar din Asia; la noi se găsește cultivat ca arbore fructifer și adesea sălbăticit.

corcoduș (Dicționaru limbii românești, 1939)
corcodúș m. (d. corcodușă). Munt. Un fel de prun (prunus cerasifera [saŭ divaricata]). – Și corcodel. În Mold. și Trans. curcudúș și curcudél, în Munt. vest colduș și toltuș (Cod. M. N. 97). V. zarzăr.

corcoduș (Dicționar de regionalisme și arhaisme din Maramureș, 2011)
corcodúș, -i, s.m. – (bot.) Arbust din familia rozaceelor cu fructe mici, galbene sau roșii (Prunus cerasifera): „De nimica nu mi-i dor, / Ca de flori de corcodușă, / De gura lelii Anuță” (Ștețco 1990: 285). – Din corcodușă „fructul corcodușului„.

corcoduș (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
corcodúș s. m., pl. corcodúși

corcoduș (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
corcoduș m. soiu de prun care se cultivă pentru fructele sale comestibile (Prunus cerasifera). [Origină necunoscută].

corcoduș (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
CORCODÚȘ, corcoduși, s. m. Arbore sau arbust din familia rozaceelor, cu frunze eliptice, cu flori albe și cu fructe mici, de culoare galbenă, vânătă sau roșie (Prunus cerasifera).Et. nec.