cisternă - explicat in DEX



cisternă (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
CISTÉRNĂ, cisterne, s. f. 1. Rezervor (cilindric, de metal) pus pe cadrul cu roți al unui vehicul și servind la transportarea unor lichide; vehicul prevăzut cu un astfel de rezervor; autocisternă. 2. Rezervor (cilindric) în care sunt depozitate lichide, în scopul folosirii lor ulterioare. – Din lat. cisterna, it. cisterna.

cisternă (Dicționar de neologisme, 1986)
CISTÉRNĂ s.f. 1. Recipient montat pe un cadru cu roți, destinat transportului unor lichide. ♦ Vagon de cale ferată înzestrat cu un asemenea recipient. 2. Rezervor (subteran) pentru înmagazinarea apei provenite din ploi sau din zăpezi. 3. (Anat.) Spațiu mare sub arahnoidian, plin cu lichid cefalorahidian. [Var. citernă s.f. / < lat. cisterna, cf. it. cisterna].

cisternă (Marele dicționar de neologisme, 2000)
CISTÉRNĂ s. f. 1. recipient metalic (pe un vehicul), servind la transportul unor lichide. ◊ vagon de cale ferată cu un asemenea recipient. 2. rezervor (subteran) pentru înmagazinarea apei sau a altor lichide. 3. (anat.) spațiu mare subarahnoidian, plin de lichid cefalorahidian. (< lat., it. cisterna)

cisternă (Dicționaru limbii românești, 1939)
*cistérnă f., pl. e (lat. cisterna). Hazna, rezervoriŭ în pămînt de strîns apa de ploaĭe. – La Dos. sternă (ngr. stérna, d. it. cisterna). V. bent.

cisternă (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
cistérnă s. f., g.-d. art. cistérnei; pl. cistérne

cisternă (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
cisternă f. rezervoriu unde se strânge apa de ploaie.

cisternă (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
CISTÉRNĂ, cisterne, s. f. 1. Rezervor (cilindric, de metal) pus pe cadrul cu roți al unui vehicul și servind la transportarea unor lichide; vehicul prevăzut cu un astfel de rezervor; autocisternă. 2. Rezervor (cilindric) în care sunt depozitate lichide, în scopul folosirii lor ulterioare. — Din lat. cisterna, it. cisterna.