chartreuse (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)CHARTREUSE s. n. Sort de lichior obținut prin macerarea în alcool etilic a unui amestec de plante, care apoi se distilează, se amestecă cu sirop de zahăr, se îmbuteliază și se păstrează mai mult timp pentru desăvârșirea aromei. [
Pr.:
șartröz] –
Cuv. fr.chartreuse (Dicționar de neologisme, 1986)CHARTREUSE s.f. Băutură alcoolică fină, preparată din ierburi alpine macerate în alcool dublu distilat. [Pron.
șar-tröz, var.
șartreză s.f. / < fr.
chartreuse, cf.
la Grande Chartreuse – mănăstire în Alpii francezi].
chartreuse (Marele dicționar de neologisme, 2000)CHARTREUSE [ȘAR-TRö'Z]
s. f. băutură fină, din ierburi alpine macerate în alcool dublu rafinat. (< fr.
chartreuse)
chartreuse (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)!chartreuse (
fr.) [
pron. șartr'öz]
(-treu-) s. f., (porții)
pl. chartreusechartreuse (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)CHARTREUSE, (
2)
chartreuse, s. n. 1. Lichior obținut prin macerarea în alcool etilic a unui amestec de plante, care apoi se distilează, se amestecă cu sirop de zahăr, se îmbuteliază și se păstrează mai mult timp pentru desăvârșirea aromei.
2. Porție de chartreuse (1). [
Pr.:
șartröz] —
Cuv. fr.