chartreuse - explicat in DEX



chartreuse (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
CHARTREUSE s. n. Sort de lichior obținut prin macerarea în alcool etilic a unui amestec de plante, care apoi se distilează, se amestecă cu sirop de zahăr, se îmbuteliază și se păstrează mai mult timp pentru desăvârșirea aromei. [Pr.: șartröz] – Cuv. fr.

chartreuse (Dicționar de neologisme, 1986)
CHARTREUSE s.f. Băutură alcoolică fină, preparată din ierburi alpine macerate în alcool dublu distilat. [Pron. șar-tröz, var. șartreză s.f. / < fr. chartreuse, cf. la Grande Chartreuse – mănăstire în Alpii francezi].

chartreuse (Marele dicționar de neologisme, 2000)
CHARTREUSE [ȘAR-TRö'Z] s. f. băutură fină, din ierburi alpine macerate în alcool dublu rafinat. (< fr. chartreuse)

chartreuse (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
!chartreuse (fr.) [pron. șartr'öz] (-treu-) s. f., (porții) pl. chartreuse

chartreuse (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
CHARTREUSE, (2) chartreuse, s. n. 1. Lichior obținut prin macerarea în alcool etilic a unui amestec de plante, care apoi se distilează, se amestecă cu sirop de zahăr, se îmbuteliază și se păstrează mai mult timp pentru desăvârșirea aromei. 2. Porție de chartreuse (1). [Pr.: șartröz] — Cuv. fr.