ceresc - explicat in DEX



ceresc (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
CERÉSC, -EÁSCĂ, cerești, adj. 1. Care ține de bolta cerului2, care se află pe cer2, privitor la bolta cerului2. 2. (în concepțiile religioase) Care se crede că vine din cer2 (3); dumnezeiesc, divin. 3. Ca cerul2 (1). 4. Fig. Fermecător, minunat. – Cer2 + suf. -esc.

ceresc (Dicționarul limbii române moderne, 1958 (cu ortografie modificată conform normelor din 1993))
CERÉSC, -EÁSCĂ, cerești, adj. 1. Care ține de bolta cerului, privitor la bolta cerului, care se află pe cer. 2. (În concepțiile religioase) Care se crede că ar veni din cer. 3. Ca cerul. 4. Fig. Fermecător, minunat. – Din cer2 + suf. -esc.

ceresc (Dicționaru limbii românești, 1939)
cerésc, -eáscă adj. Al ceruluĭ: corp ceresc, bolta cerească. Divin: bunătate cerească. Tatăl ceresc, Dumnezeŭ. Spirite cereștĭ, care locuĭesc în raĭ. Imperiu ceresc, China.

ceresc (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
cerésc adj. m., f. cereáscă; pl. m. și f. ceréști

ceresc (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
ceresc a. 1. ce ține de cer: boltă cerească; Imperiu ceresc, China; 2. care vine din cer, vrednic de locașul fericiților: bunătate cerească, voce cerească.

ceresc (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
CERÉSC, -EÁSCĂ, cerești, adj. 1. Care ține de bolta cerului2, care se află pe cer2, privitor la bolta cerului2. 2. (Rel.) Care vine din cer2 (3); dumnezeiesc, divin. 3. Ca cerul2 (1). 4. Fig. Fermecător, minunat. — Cer2 + suf. -esc.

Alte cuvinte din DEX

CERERE CERENTEL CEREMONIOS « »CEREZINA CERGA CERIFER