carusel - explicat in DEX



carusel (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
CARUSÉL, carusele, s. n. 1. Călușei (2). 2. Fig. Mișcare, deplasare, circulație continuă a unor mobile. – Din fr. carrousel.

carusel (Dicționar de neologisme, 1986)
CARUSÉL s.n. 1. Dispozitiv format din mai mulți căișori de lemn, pe care încalecă copiii și care se învârtesc pe o pistă circulară; călușei. 2. Serie de mișcări de dresaj executate de un grup de călăreți. [Pl. -le, -luri. / < fr. carrousel, cf. it. carosello].

carusel (Marele dicționar de neologisme, 2000)
CARUSÉL s. f. 1. instalație din mai mulți căluți de lemn, pe care încalecă copiii și care se învârtesc pe o pistă circulară; călușei. 2. dispozitiv circular pentru manutențiune (1). un ~ aerodinamic = turn metalic pe un suport rotativ, pe care se poate monta un obiect profilat în vederea măsurării forțelor aerodinamice; strung-~ = strung cu axa de rotație verticală, la prelucrarea pieselor grele de înălțime mică. 3. reprezentație a unui grup de călăreți care execută o serie de mișcări de dresaj. 4. circulație intensă de vehicule în diverse sensuri. 5. (fig.) succesiune rapidă de oameni, de lucruri. (< fr. carrousel)

carusel (Dicționarul limbii române moderne, 1958 (cu ortografie modificată conform normelor din 1993))
CARUSÉL, carusele, s. n. (Rar) Călușei (2).Fr. carrousel.

carusel (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
carusél s. n., pl. caruséle

carusel (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
CARUSÉL, carusele, s. n. 1. Călușel (2). 2. Fig. Mișcare, deplasare, circulație continuă și rapidă a unor mobile. — Din fr. carrousel.

Alte cuvinte din DEX

CARUS CARURA CARUNTIT « »CARUSELIST CARUT CARUTA