caramel - explicat in DEX



caramel (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
CARAMÉL, carameluri, s. n. Produs de culoare brună-roșcată solubil în apă, obținut prin încălzirea și deshidratarea zahărului și folosit în cofetărie, la colorarea unor băuturi sau a unor alimente și la prepararea plăcilor fotografice. – Din it. caramel.

caramel (Dicționar de neologisme, 1986)
CARAMÉL s.n. Zahăr ars, folosit la cofetărie și la colorarea unor băuturi sau alimente. [< fr. caramel, cf. sp. caramelo].

caramel (Marele dicționar de neologisme, 2000)
CARAMÉL s. n. zahăr ars, folosit în cofetărie și la colorarea unor băuturi, alimente. (< fr., sp. caramel)

caramel (Dicționarul limbii române moderne, 1958 (cu ortografie modificată conform normelor din 1993))
CARAMÉL s. n. Produs de culoare brună obținut prin încălzirea zahărului, folosit în cofetărie și la colorarea unor băuturi sau alimente. – Fr. caramel.

caramel (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
!caramél (zahăr ars) s. n., adj. invar. (cremă ~)

caramel (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
caramel n. bomboane mici din zahăr topit și ușor calcinat.

caramel (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
CARAMÉL, carameluri, s. n., adj. invar. 1. S. n. Produs de culoare brună-roșcată solubil în apă, obținut prin încălzirea și deshidratarea zahărului și folosit în cofetărie, la colorarea unor băuturi sau a unor alimente și la prepararea plăcilor fotografice. 2. Adj. invar. Care se referă la caramel (1). Cremă caramel. — Din fr. caramel, germ. Karamel.