anilină - explicat in DEX



anilină (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
ANILÍNĂ s. f. Substanță chimică ce se prezintă ca un lichid uleios, obținută prin distilarea indigoului sau, industrial, prin reducerea nitrobenzenului, și care este utilizată în industria coloranților, medicamentelor etc.; aminobenzen, fenilamină. – Din fr. aniline, germ. Anilin.

anilină (Dicționar de neologisme, 1986)
ANILÍNĂ s.f. Lichid toxic incolor extras din gudroanele cărbunilor de pământ și folosit în industria coloranților; aminobenzen. [Cf. fr. aniline, germ. Anilin].

anilină (Marele dicționar de neologisme, 2000)
ANILÍNĂ s. f. lichid uleios, incolor, cu miros specific, din gudroanele cărbunilor de pământ, folosit în sinteza coloranților, a medicamentelor etc.; aminobenzen. (< fr. aniline)

anilină (Dicționarul limbii române moderne, 1958 (cu ortografie modificată conform normelor din 1993))
ANILÍNĂ s. f. Lichid incolor toxic care servește ca materie primă de bază în industria chimică organică. – Fr. aniline.

anilină (Dicționaru limbii românești, 1939)
*anilínă f., pl. e (d. anil). Un alcaloid lichid incolor saŭ puțin cafeniŭ care a fost extras din indigo pin [!] destilare la 1826 de chimistu Unverdorben. Azĭ se extrage din cărbuniĭ de pămînt reducînd nitrobenzina. Are un miros slab caracteristic, densitatea 1,04 la 0°, se topește la -18° și ferbe [!] la 183°. E baza uneĭ întregĭ seriĭ de materiĭ colorante industriale descoperite maĭ ales de William Perkin († 1907). – Vulg. analină.

anilină (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
anilínă s. f., g.-d. art. anilínei

anilină (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
anilină f. lichid incolor (extras din indigo și din păcura de huilă) ale cărui combinațiuni procură colori variate, întrebuințate în industrie.

anilină (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
ANILÍNĂ s. f. Substanță chimică ce se prezintă ca un lichid uleios, obținută prin distilarea indigoului sau, industrial, prin reducerea nitrobenzenului, și utilizată în industria coloranților, a medicamentelor etc.; aminobenzen, fenilamină. — Din fr. aniline, germ. Anilin.

Alte cuvinte din DEX

ANIL ANIHILATOR ANIHILARE « »ANILINA ANILISM ANIMA