amenajare - explicat in DEX



amenajare (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
AMENAJÁRE, amenajări, s. f. 1. Acțiunea de a amenaja și rezultatul ei. 2. Ansamblul de lucrări prin care elementele unui sistem tehnic sunt dispuse și utilizate astfel încât sistemul să corespundă cât mai bine scopului pentru care a fost realizat. ◊ Amenajare hidraulică = amenajare pentru prevenirea acțunilor dăunătoare ale unui curs de apă și pentru valorificarea resurselor lui potențiale. – V. amenaja.

amenajare (Dicționar de neologisme, 1986)
AMENAJÁRE s.f. Acțiunea de a amenaja; organizare, întocmire rațională. ◊ Amenajarea pădurilor = îngrijire rațională a pădurilor. ♦ Sistem de lucrări în vederea utilizării apelor. [< amenaja].

amenajare (Marele dicționar de neologisme, 2000)
AMENAJÁRE s. f. 1. acțiunea de a amenaja; organizare. 2. totalitatea lucrărilor care urmăresc combaterea acțiunilor dăunătoare sau valorificarea potențialului unui curs de apă. 3. îngrijire rațională pentru punerea în valoare a pădurilor. (< amenaja)

amenajare (Dicționarul limbii române moderne, 1958 (cu ortografie modificată conform normelor din 1993))
AMENAJÁRE, amenajări, s. f. Acțiunea de a amenaja; întocmire rațională, aranjare.

amenajare (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
amenajáre s. f., g.-d. art. amenajắrii; pl. amenajắri

amenajare (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
AMENAJÁRE, amenajări, s. f. 1. Acțiunea de a amenaja și rezultatul ei. 2. An­samblu de lucrări prin care elementele unui sistem tehnic sunt dispuse și utilizate astfel încât sistemul să corespundă cât mai bine scopului pentru care a fost realizat. ◊ Amenajare hidraulică = amenajare pentru prevenirea acțiunilor dăunătoare ale unui curs de apă și pentru valorificarea resurselor lui potențiale. — V. amenaja.