condensa - explicat in DEX



condensa (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
CONDENSÁ, condenséz, vb. I. 1. Refl. (Despre vapori) A se transforma în lichid, prin (răcire și) comprimare. ♦ A acumula electricitate. 2. Tranz. și refl. A (se) face mai dens. ♦ Tranz. Fig. A scurta exprimarea; a comprima, a prescurta. – Din fr. condenser, lat. condensare.

condensa (Dicționar de neologisme, 1986)
CONDENSÁ vb. I. 1. refl., tr. A (se) transforma în lichid. 2. refl., tr. A deveni sau a face să devină mai dens. ♦ tr. A acumula electricitate. 3. tr. (Fig.) A scurta exprimarea; a se exprima în mai puține cuvinte; a comprima, a prescurta. [< fr. condenser, cf. it., lat. condensare].

condensa (Marele dicționar de neologisme, 2000)
CONDENSÁ vb. I. refl. (despre vapori) a se transforma (prin răcire) în lichid. II. refl., tr. a (se) face mai dens. III. tr. (fig.) a scurta o expunere; a comprima, a prescurta. (< fr. condenser, lat. condensare)

condensa (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
condensá (a ~) vb., ind. prez. 3 condenseáză

condensà (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
condensà v. 1. a reduce la un volum mai mic, a face mai puțin dens: frigul condensă aerul; 2. a exprima conciz: a-și condensa cugetarea.

condensa (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
CONDENSÁ, condensez, vb. I. 1. Refl. (Despre vapori) A se transforma în lichid, prin (răcire și) comprimare. ♦ A acumula electricitate. 2. Tranz. și refl. A (se) face mai dens. ♦ Tranz. Fig. A scurta exprimarea; a comprima, a prescurta. — Din fr. condenser, lat. condensare.