viraj - explicat in DEX



viraj (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
VIRÁJ, viraje, s. n. 1. Faptul de a vira, de a(-și) schimba direcția de mers; cotire. ♦ Porțiune curbă de șosea cu rază de curbură mică. 2. (Chim.) Schimbare a culorii unei substanțe cu ajutorul unui reactiv; schimbare a culorii unui pozitiv fotografic. [Pl. și: virajuri.Var.: (rar) virágiu s. n.] – Din fr. virage.

viraj (Dicționar de neologisme, 1986)
VIRÁJ s.n. 1. Faptul de a vira; cotire, ocolire. ♦ Porțiune de șosea în curbă, cu curbură foarte mică. ♦ Evoluție a unui avion pe o traiectorie curbilinie orizontală. 2. (Chim.) Schimbarea culorii unei substanțe; schimbarea culorii unui pozitiv fotografic. [Pl. -je, -juri, var. viragiu s.n. / < fr. virage].

viraj (Marele dicționar de neologisme, 2000)
VIRÁJ s. n. 1. faptul de a vira (1). 2. porțiune, curbă de șosea cu curbură foarte mică. 3. evoluție a unui avion pe o traiectorie curbă în plan orizontal. 4. schimbare a culorii unei substanțe, a unui pozitiv fotografic. (< fr. virage)

viraj (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
viráj s. n., pl. viráje

viraj (Dicționaru limbii românești, 1939)
*viráj n., pl. e și urĭ (fr. vĭrage). Acțiunea de a vira, cîrmire, ocolire (cu luntrea, cu bicicleta, cu automobilu, cu aeroplanu): un viraj îndrăzneț. Locu unde se virează, cotitură: virajele unuĭ velodrom. Acțiunea de a vira o fotografie. Apa în care o puĭ ca s´o virezĭ. V. ocol, tîrcol, raĭtă.

viraj (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
VIRÁJ, viraje, s. n. 1. Faptul de a vira, de a(-și) schimba orientarea de mers; cotire. ♦ Porțiune curbă de șosea cu rază de curbură mică. 2. (Chim.) Schimbare a culorii unei substanțe cu ajutorul unui reactiv; schimbare a culorii unui pozitiv fotografic. [Pl. și: virajuri.Var.: (rar) virágiu s. n.] — Din fr. virage.

Alte cuvinte din DEX

VIRAGO VIRAGIU VIRA « »VIRAL VIRAMENT VIRAN