vanadiŭ - explicat in DEX



vanadiu (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
VANÁDIU, s. n. Element chimic, metal dur, casant, de culoare albă-cenușie, care se găsește în natură sub formă de compuși și care este folosit în fabricarea oțelurilor speciale. – Din fr. vanadium.

vanadiu (Dicționar de neologisme, 1986)
VANÁDIU s.n. Metal dur, care nu se găsește liber în natură și care se folosește la pregătirea oțelurilor foarte tari. [Pron. -diu. / < fr. vanadium].

vanadiu (Marele dicționar de neologisme, 2000)
VANÁDIU s. n. metal dur, casant, cenușiu, folosit la elaborarea unor oțeluri speciale. (< fr. vanadium)

vanadiu (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
vanádiu [diu pron. dĩu] s. n., art. vanádiul; simb. V

vanadiu (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
VANÁDIU (‹ fr. {i}; {s} Vana-dis, divinitate scandinavă) s. n. Element chimic (V; nr. at. 23, m. at. 50,94, p. t. 1.750ºC, p. f. 3.400ºC, gr. sp. 6); metal dur, casant, de culoare albă-cenușie, care se găsește în natură sub formă de compuși, întrebuințat ca adaos în oțeluri speciale și, sub formă de V2O5, drept catalizator în diferite procese chimice. A fost descoperit în 1801 de mineralogul spaniol Andrés Manuel del Rio, care-l va numi eritroniu, și redescoperit de Nils Gabriel Sefström (1787-1854) în 1830, care i-a dat și numele actual.

vanadiu (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
VANÁDIU s. n. Element chimic, metal dur, casant, de culoare albă-cenușie, care se găsește în natură sub formă de compuși și care este folosit în fabricarea oțelurilor speciale. — Din fr. vanadium.

vanadiŭ (Dicționaru limbii românești, 1939)
*vanádiŭ n. Chim. Un metal alb, cu o greutate atomică de 51,2 care se află în micĭ cantitățĭ într´un mare număr de minerale, în argile, bazalturĭ ș. a. E înrudit cu cositoru.

Alte cuvinte din DEX

VANA VAN VAMUITOR « »VANADIFER VANADINIT VANADIU