trichină - explicat in DEX



trichină (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
TRICHÍNĂ, trichine, s. f. Vierme parazit care trăiește în intestinul șobolanilor, porcilor, urșilor etc. sau închistat în mușchii acestor animale, putând trece și la om, prin consumarea cărnii de porc infestate (Trichinella spiralis). – Din fr. trichine.

trichină (Dicționar de neologisme, 1986)
TRICHÍNĂ s.f. Vierme parazit care trăiește închistat mai ales în mușchii porcului; trichinelă. [< fr. trichine, cf. gr. thrix – păr].

trichină (Marele dicționar de neologisme, 2000)
TRICHÍNĂ s. f. vierme nematelmint parazit închistat mai ales în mușchii porcilor, ai șobolanilor etc.; trichinelă. (< fr. trichine)

trichină (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
trichínă s. f., g.-d. art. trichínei; pl. trichíne

trichină (Dicționaru limbii românești, 1939)
*trichínă f., pl. e și ĭ (lat. științific trichina, d. vgr. thrix, trihós, păr, fir de păr). Med. Un fel de verme [!] supțire [!] care trăĭește în carnea porcilor răsucit ca un fir de păr.

trichină (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
trichină f. vierme intestinal, foarte subțire și mărunt, care se desvoltă în mușchii porcului și care, transportat în corpul omului, cauzează uneori o boală mortală.

trichină (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
TRICHÍNĂ, trichine, s. f. Vierme parazit care trăiește în intestinul șobolanilor, porcilor, urșilor etc. sau închistat în mușchii acestor animale, putând trece și la om, prin consumarea cărnii de porc infestate (Trichinella spiralis). — Din fr. trichine.