terebentină - explicat in DEX



terebentină (Marele dicționar de neologisme, 2000)
TEREBENTÍNĂ s.f. Lichid incolor, cu miros pătrunzător, obținut prin distilarea rășinii coniferelor și utilizat în industrie și în medicină. (din fr. térébenthine)

terebentină (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
TEREBENTÍNĂ, terebentine, s. f. Lichid incolor, cu miros pătrunzător, obținut prin distilarea rășinilor de conifere și folosit în industrie și în medicină. [Var.: (pop.) terbentínă, terpentínă s. f.] – Din fr. térébenthine.

terebentină (Dicționar de neologisme, 1986)
TEREBENTÍNĂ s.f. Lichid incolor, cu miros caracteristic, care se extrage prin distilarea rășinii coniferelor, fiind întrebuințat în industrie și medicină. [Var. terbentină, terpentină s.f., terpentin s.n. / cf. fr. térébenthine, germ. Terpentin].

terebentină (Dicționaru limbii românești, 1939)
*terebentínă f., pl. e (fr. terebenthine, d. lat. terebinthina [resina], de terebint [rășină]). Rășină semilichidă care se scurge din terebint și alțĭ copacĭ (terebintaceĭ și coniferĭ). Esență de terebentină, esență din terebentină destilată [!], întrebuințată la disolvat [!] grăsimile, la șters colorile [!], la făcut lacurĭ ș. a. Ca medicament, în frecăturĭ, e un revulsiv puternic. – Pop. și termentin, trementin, (ngr. termentina și trementina, it. trementina) și terpentin n., pl. urĭ (germ. terpentin, rus. terpentin).

terebentină (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
terebentínă s. f., g.-d. art. terebentínei; pl. terebentíne

terebentină (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
terebentină t. rășină scursă din terebint: esență de terebentină, uleiu ușor obținut prin distilarea terebentinei cu apă.

terebentină (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
TEREBENTÍNĂ, terebentine, s. f. Lichid incolor, cu miros pătrunzător, obținut prin distilarea rășinilor de conifere și folosit în industrie și în medicină. [Var.: (pop.) terbentínă, terpentínă s. f.] — Din fr. térébenthine.