tejghea - explicat in DEX



tejghea (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
TEJGHEÁ, tejghele, s. f. 1. Masă sau suport lung și îngust pe care vânzătorul își expune marfa și servește pe cumpărători. 2. Masă de lucru a unui meseriaș. – Din tc. tezgah.

tejghea (Dicționarul etimologic român, 1958-1966)
tejgheá (-éle), s. f.1. Masă pe care se expune marfa. – 2. Masă de lucru pentru meseriași. – 3. Ladă, cutie. – Var. tijghea, teșghea. Tc. (per.) tezgiah (Șeineanu, II, 357; Ronzevalle 65), cf. alb., bg. tezgiah, sb. tezgia.Der. tejghetar, s. m. (vînzător la tejghea; casier), din tc. tezgiathar.

tejghea (Dicționaru limbii românești, 1939)
tejgheá f., pl. ele (turc. tezgiah, d. pers. dest-giah, „locu unde lucrezĭ cu mînile [!]”, d. dest, mînă. V. testea, testemel). Munt. Mold. Masa de lucru a tîmplaruluĭ, a croitoruluĭ ș. a. Masa la care negustoru primește baniĭ mușteriuluĭ și pe care ține și puțină marfă. Scăunoaĭe. – În Munt. maĭ des tijghea. V. cobilă, tarabă, contuar, receptură.

tejghea (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
tejgheá s. f., art. tejgheáua, g.-d. art. tejghélei; pl. tejghéle, art. tejghélele

tejghea (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
tejghea f. 1. masa de lucru a dulgherului, a croitorului, etc.: croitorii se serviau de foarfecile cele mari de tejghea GHICA; 2. masa pe care se numără bani (în cârciume). [Turc. TEZGHIÀ, atelier, masă de lucru, contoar (lit. locul unde se lucrează cu mâinile)].

tejghea (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
TEJGHEÁ, tejghele, s. f. 1. Masă sau suport lung și îngust pe care vânzătorul își expune marfa și servește pe cumpărători. 2. Masă de lucru a unui meseriaș. — Din tc. tezgah.

Alte cuvinte din DEX

TEIULET TEISTA TEIST « »TEJGHELUTA TEJGHETAR TEL